Varrella virran – koskenlaskua Niilissä

Viime viikon tiistaina suuntasimme aamulla aikaisin kohti Jinjaa ja rafting-touhuja eli koskenlaskua. Raftingia järjestää Jinjassa useammat firmat, me valittiin Nalubale rafting. Meidän valintaan vaikutti aikalailla se yöpymispaikka, joka kuului hintaan ja joka vaikutti mukavalta ja rauhalliselta paikalta, sieltä pääsi myös uimaan Niiliin. Toisella firmalla ilmaista yöpymispaikkaa mainostettiin “kaupungin parhaana bilepaikkana”, eli ei kiitos. Nalubale raftingille kyllä ihan 5/5 arvostelut kaikesta, henkilökunta, järjestelyt, turvallisuus ja toi ilmainen yöpaikka, kaikki ihan bueno. Hintaan sisältyi kuljetus Kampalasta Jinjaan, aamupala + lounas sekä kaikki juomat, 1 ilmainen yö Jinjassa, koko rafting-homma sekä valokuvat päivästä. Kaikki postauksen koskenlaskukuvat siis Nalubalen ottamia.

Aikainen aamuherätys, kamat kasaan ja lähtö Jinjaan

Aikainen aamuherätys, kamat kasaan ja lähtö Jinjaan

img_20160906_174322

Matkalla Jinjaan ihan liian upeita sumuisia maisemia

Päivä Fian silmin:

Suoraan sanottuna mulle tämä koko aktiviteetti oli alkuun vaan sellanen, no lähden mukaan, koska Teemu niin paljon tätä haluaa. Pelkäsin myös, että Jinja on sellanen kunnon turistirysä ja koko Niili on täynnä reppureissaajia. No 2 tunnin ajomatkan jälkeen, kun päästiin Jinjaan Nalubalen toimistolle, sain onneksi todeta olevani väärässä. Meidän botskiin oli lähdössä 4 ihmistä ja toiseen 6. Eli ei meitä nyt tungokseen asti ollut. Olin katsonut netistä videoita ja kuvioita koskenlaskusta Jinjassa ja kyllähän se vähän hirvitti ja jännitti, mä en ehkä ole kaikista uhkarohkein tyyppi. Suljin jännityksen jotenkin mielestäni ja ajattelin, että pakko sen on lopulta olla hauskaa. Ja niinhän se olikin! Ihan hemmetin hauskaa, yks parhaista päivistä ikinä. Hymy nousee korviin, alan melkein nauramaan, kun noita kokemuksia muistelen.

Koko päivä oli vaan aivan sairaan hauska ja ihana, keli oli täydellinen. Sen lisäks, että koskenlaskukohdat olivat aivan hullun siistejä ja adrenaliini virtas, niin unohtumattomia hetkiä oli myös ne rauhalliset kohdat, jossa vaan ajelehdittiin eteenpäin veneessä. Näissä hetkissä kasvoiltani paistoi hymy sen sijaan, että päälläni olisi ollut pahimman luokan keskittymisilme(kuten jokaisessa koskenlaskukohdassa). Maisemat olivat kauniita. Parasta oli, kun päästiin välillä hyppimään veteen ja lillumaan virran mukana eteepäin uiden. Siinä selällään makasin virran viemänä ja sanoin Teemulle “voiko elämä paljon ihanampaa enää olla?”

dsc_0048-2

dsc_0020-2

Päivä Teemun silmin:

Suomessa Ugandan aktiviteetteja googlaillessa ensimmäisenä eteen sattui koskenlasku Niilillä. Kuvia ja videoita katsellessa heti sytytti, että tuonne on ehdottomasti päästävä. Kaikki koskenlaskut lähtee Jinjan kaupungista, josta ajetaan ensin 45min-1h yläjuoksulle. Jinjassa on kolme isompaa ja maineikasta koskenlaskufirmaa, Nile River Explorers, Adrift ja Nalubale Rafting. Kaikilla firmoilla hinnat ovat samat (koko päivän koskenlasku 140$) ja pakettiin kuuluu samat systeemit (ilmainen kuljetus Kampalasta, ilmainen yöpyminen Jinjassa, ruuat ja juomat sekä kuvaus). Suurimmat erot firmojen välillä on varmastikin tuossa majoituksessa. Niin kuin aiemmin mainittua Nile River Explorersin majoitus on kaupungin kovin bilemesta, muut majoitukset on rauhallisempia.

Nalubalella koko homma oli järjestetty todella 5/5. Kuljetus oli nopea ja ajallaan, henkilökunta mukavaa ja todella asiantuntevaa, välineet hyvässä kunnossa, turvallisuus kohdillaan ja ruuat sekä majoitus kohdillaan. Koskenlasku kestää lounastaukoineen n. 6-7 tuntia. Koskessa mennään kahdeksan kovempaa pudotusta/laskua sekä muita pienempiä virtauspaikkoja. Ennen jokaista laskua odotettiin kumiveneen kanssa, että 4-5 turvakajakkia meni ensin, jonka jälkeen käytiin kumiveneessä mukana olleen Nalubalen kaverin kanssa läpi tuleva lasku. Laskun aikana kaveri opasti huudoillaan mitä tehdä milloinkin. Kaiken kaikkiaan meininki oli hyvin opastettua, eikä missään vaiheessa tarvinnut turhia kuumotella. Koskenlaskuun ei tarvita siis aiempaa kokemusta eikä oikeastaan edes kovin kummosta uintitaitoa, kun pelastusliivit on päällä koko ajan.

Kumivene tulee tuolla Niiliä laskiessa luultavimmin jossain vaiheessa pyörähtämään ympäri, vaikka sitä toki pyritään välttämään. Mekin onnistuttiin kerran pyörähtämään ympäri, mutta se olikin ehkä koko päivän hauskin osuus. Turvakajakit nappaavat liian kauas kumiveneestä lentäneet kyytiinsä. Me onnistuttiin jäämään suht lähelle venettä, vene käännettiin oikein päin ja noustiin taas kyytiin. Suurin osa reissusta tietenkin on Niilissä lilluttelua ja uimaankin pääsee sekä ehtii ihailemaan luontoa.

Menisin uudestaan.

Tässä oltiin vähällä mennä ympäri

Tässä oltiin vähällä mennä ympäri

dsc_0076 dsc_0161 dsc_0179 dsc_0185

Meidän molempien mielestä siis ihan huippu päivä kokonaisuudessaan! Fiilistä oli myös siinä lava-autossa, jolla ajettiin raftingin lopuks meidän majapaikkaan. Yövyttiin Nile river campissa. Odotukset paikkaa kohtaan ei olleet korkeella, olihan se koko hintaan sisältyvä dormiyöpyminen. Dormi oli ihan jees, saatiin yöpyä siellä kahdestaan. Ainoa vaan, että yläsängyissä oli liskon kakkaa, mut hei, mitäpä pienistä. Kun nähtiin ilta-auringon laskevan Niilin ylle oltiin ihan että WAU, ihan super kaunis paikka. Siinä sulateltiin päivän tapahtumia ja nautiskeltiin tuosta upeasta näkymästä. Täällä kyllä viihtyi!

Seuraava päivä vietettiin myös kyseisessä paikassa ja käytiin Jinjan keskustassa hoitamassa vähän käytännönasioita, bussilippuja seuraavalle päivälle, lounas ja rahanvaihtoa. Jinjan keskusta oli pieni ja helppo ottaa haltuun. Se muistutti meitä hieman Tansanian Moshista. Turisteja Jinjassa oli jonkun verran, mutta ei liiaksi.

Onnellinen raftailija

Onnellinen raftailija

Raftailun jälkeen

Maisemia Nile river campista

img_20160907_154052

Ja uimaankin pääsi suoraan nile river campin omasta pihasta

img_20160907_154230 dsc_0029-2 dsc_0033-2 dsc_0048

Loppuun vielä iha ite tehty Video päivästämme!

 – Fia ja Teemu –

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *