Kaikki Ugandasta

Voihan Uganda! Ihana, uniikki ja monipuolinen matkailumaa, josta keksimme lähinnä vain hyvää sanottavaa. Ugandassa saa melko varmasti aikaan juuri itselleen sopivan reissun, niin monipuolinen se on. Olettaen tietenkin, että Afrikassa matkailu kiinnostaa. Huom. nämä asiat mitä kirjoitamme ovat vain meidän huomioita, eikä perustu mihikään faktatietoon tällä kertaa. Joku toinen voi olla jotain ihan toista mieltä ja huomioi myös, että me kirjoitamme tässä nyt vaan 3 viikon Uganda-kokemusten pohjalta.

Kertauksena missä olimme ja mitä koimme:

Kampala: yhteensä 1 viikko, majoitus keskustan ulkopuolella, mutta keskustaa tuli koluttua läpi monena päivänä.

Jinja: 2 yötä. Unohtumaton koskenlaskupäivä Niilin alkulähteellä ja toinen rentoilupäivä Jinjassa.

Masindi ja Murchison falls nationalpark: 1 yö Masindissa, 2 yötä kansallispuistossa. Putousten ihmettelyä ja 4 tunnin game drive safarialueella.

Bwindi nationalpark: 3 yötä sademetsämaisemissa, unohtumaton gorillatrekkaus ja pieni retki lake Mutandalle.

Lake Bunyonyi: 4 yötä Byoona Amagarassa järvimaisemissa saaressa. Tämän jälkeen pikainen tutustuminen myös Kabalen kaupunkiin.

dsc_0012-3 dsc_0023-2

Ilmasto

Olimme Ugandassa siis syyskuun. Kampalassa, Jinjassa sekä Murchison fallseilla oli melko kuuma, luultavasti jotain 28 astetta päivisin. Iltaisin oli edelleen lämpöistä, mutta lämpötila laski yöllä miellyttävän viileäksi ja oli mukava nukkua. Sadekuuroja todistettiin muutama ja ne oli aina lyhytkestoisia. Bwindissä sekä lake Bunyonyilla sadekausi oli alkamassa ja sadetta pideltiin vähän useammin. Illat ja yöt olivat aika kylmiä, mutta päivällä kelit ihan auringonottoon sopivia. Lake Bunyonyilla ollessamme taisi sataa vain kaksi kertaa, kun taas Bwindissä päivittäin.

dsc_0073-2 dsc_0080-2

Hintatasosta, majoituksista ja ruuista

Afrikassa matkailu on esimerkiksi Kaakkois-Aasian edullisiin maihin verrattuna kalliimpaa, mutta taas Euroopan hintoihin verrattuna toki halpaa. Dormiyöstä maksettiin 6-10e/hlö. Omasta double-roomista omalla kylpyhuoneella maksoimme halvimmillaan 13e, kalleimmillaan noin 30e. Meidän valitsemiin majoituksiin kuului osaan lämmin suihku, osaan ei, aikalailla 50/50 ehkäpä. Wifi löytyi joistakin paikoista, toisaalla taas wifiä kovasti lupailtiin, mutta se ei kertaakaan toiminut. Aamupala ei kuulunut hintaan missään meidän majoituksissa. Kokoamme muuten jokaisesta majoituksesta vähän tietoa tuonne Majapaikat-osioon, joten kurkkaappa sinne jos kiinnostaa.

dsc_0149-2

Paikallista ruokaa syö edullisesti, vain noin 1-3e per naama, mutta paikallinen ruoka on lähinnä papukastiketta, grillattua lihaa ja kanaa sekä ranskalaisia, riisiä tai paistettua banaania(ei sitä makeaa). Joskus ruoka on todella onnistunutta, mutta joskus ihan tosi tosi perus, eikä maistu käytönnässä miltään. Kuulostaa vähän negatiiviselta, mutta näihin Itä-Afrikan maihin ei kannata matkustaa hyvän ruuan perässä. Joo toki poikkeuksia on, esim Zansibarilla on oikein hyvää paikallista ruokaa ja saa Ugandassakin hyvää paikallista ruokaa, kun sellaiseen paikkaan sattuu löytämään. Niin ja Ugandan erikoisuus rolex eli chapatiin kääritty munakas, se oli hyvää! Guest housejen ravintoloissa saa monipuolisempaa ruokaa, joissa niissäkin mukana usein paikallista twistiä. Näistä ruuista saa maksaa noin 3-6e per annos. Majoitukset, ruuat ja siirtymiset laskien pärjättiin kaksi ihmistä aikalailla sellasella 40-50e päiväbudjetilla.

dsc_0213-2 img_20160911_153457

Kaikki aktiviteetit ovat kalliita Ugandassa, mutta monet kyllä kaiken rahan arvoisia ja mielestämme Ugandaan tullessa kannattaa muutama aktiviteetti ehdottomasti valita. Aktiviteettejä varatessa hintaan vaikuttaa usein tietysti majoitus, kyydit ja ruuat. Tarjontaa on paljon, joten jokaiselle sopiva ratkaisu varmasti löytyy. Rahalla saa ja hevosella pääsee. Meillä meni noihin kolmeen aktiviteettiin eli rafting-päivään, gorillatrekkaukseen ja Murchison falls nationalparkiin yhteensä noin 2000e, josta tietysti gorillatrekkaus vei isoimman siivun. Eli verrattuna tuohon meidän päiväbudjettiin, niin todella todella ison osuuden kaikesta Ugandaan kuluneesta rahasta meni nimenomaan noihin aktiviteetteihin. Mutta kuten sanottu, kaikki Ugandassa oli koko rahan arvoista!

dsc_0095-2 dsc_0102-2

Mitä vielä?

Täytyypä todeta, että mielestämme käytimme 3 viikkoa Ugandassa erittäin hyvin hyödyksi ja koimme vaikka mitä suht lyhyessä ajassa. Uganda oli ensimmäinen kohde maailmanympärysmatkallamme, joten oli tietysti selvää, että tässä vaiheessa oli vielä hyvin energiaa jäljellä ja hirveä into nähdä ja kokea kaikkea. Toki se fiilis jatkuu, mutta on se silti ensimmäisen maan kohdalla kuitenkin vähän eri juttu. Oikeastaan yleensä ei todellakaan reissussa olla oltu tällaisia aktiviteetista toiseen juoksijoita, Uganda vaan sai meidän pään näköjään pyörälle.

dsc_0107-3 dsc_0107-4 dsc_0140

Ugandassa olisi kyllä riittänyt tekemistä pidemmäksikin aikaa, mutta rahaakin olis kulunut sitten enemmän. Queen Elizabeth nationalparkissa olisi voinut nähdä maailman ainoita puihin kiipeäviä leijonia ja eri pituisia trekkauksia olisi voinut tehdä Ugandan monilla vuorilla ja tulivuorilla, kuten Mount Rwesorilla ja Mount Elgonilla. Lisäksi gorillatrekkausta edullisempi vaihtoehto on simpanssitrekkaus, jota voi tehdä muutamassa paikassa Ugandassa ja suojeltuja uhanalaisia sarvikuonoja voi nähdä Ziwa rhino Sanctuaryssa. Viktoria-järvessä ei valitettavasti voi uida, mutta aikamoisia paratiisisaaria löytyy ilmeisesti tältäkin järveltä. Valinnanvaraa siis on. Ugandassa luonto on vaan yksinkertaisesti aivan upea ja kokemisen arvoinen.

dsc_0169 img_20160910_085502

Vielä muutamia yksittäisiä nippelitietoja: Viisumi maksaa Ugandaan 50usd (East-African visa eli Uganda, Ruanda ja Kenia yht 100ush). Tiet oli meidän kokemuksen mukaan ihan ok kunnossa, bussit tosin välillä vähän kehnoja(vesi tuli sataessa sisään ym). Bussimatkat kestää yleensä kerrottua pidempään. Uganda on täynnä hienoja lintuja, tämä on lintubongarin unelmamaa. Lähes kaikessa saa tottua odotteluun ja epäjärjestelmällisyyteen (päteekö useaan Afrikan maahan, heh?), mutta joskus esim oikeaan aikaan perillä oleva bussi voi yllättää positiivisesti. Varaudu sähkökatkoihin ja kylmiin suihkuihin (taitaa päteä monessa kehitysmaassa matkailuun). Varaudu myös siihen, että luvattua wifiä ei välttämättä ole olemassa tai se ei toimi tai se toimii erittäin hitaasti ja vaihtelevasti. Ugandassa puhutaan lähes poikkeuksetta hyvää englantia eli sen puolesta Uganda on helppo matkustaa. Tinkiä saa ainakin bodakyydeistä, joskus hedelmistä ja muista markettiostoksista. Uganda sopii hyvin telttailijalle, lähes jokaisessa paikassa on mahdollista telttailla edulliseen hintaan, myös lainatelttoja oli joillain paikoilla tarjolla.

Tulipas maratoonipostaus, mutta tässä oli Uganda meidän kokemana!

– Fia ja Teemu –

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *