Kigali

Odotimme molemmat Kigalin näkemistä ja kokemista paljon. Kaikki odotukset täyttyivät ja saimme todistaa aiemmin lukemamme/kuulemamme olevan totta. Kigali on siisti, järjestelmällinen, jopa melko länsimaalainen kaupunki keskellä Afrikkaa. Tämä on ensimmäinen meidän vierailemista Afrikan pääkaupungeista, jossa oikeasti viihtyy ja tuntee olonsa kotoisaksi sekä turvalliseksi. Täällä uskaltaa hyvin kävellä lähes missä vaan ja kaupunkikin on aika selkeä. Liikennesääntöjä on olemassa ja niitä jopa noudatetaan. Suojatie on oikeasti suojatie, eikä vaan tielle maalattuja valkoisia viivoja, joilla ei ole mitään käytännön merkitystä (kokemuksella Ugandassa, Keniassa ja Tansaniassa näin). Täällä kaikki mototaxit on rekisteröityjä ja myös matkustaja saa niissä kypärän. Meidän kokemuksen mukaan mototaxit kertoivat aina myös heti alkuun järkevän hinnan, tinkiä ”tarvitsi” lähinnä muutamia kymmeniä senttejä euroissa, jos sitäkään. Siinä missä muissa Afrikan maissa on saanut hieman pelätä mopon kyydissä, niin täällä tästä liikkumistavasta oppi tykkäämään.

Kigali on kylläkin hieman kalliimpi kaupunki. Dormiyöstä maksoimme 19 usd per naama ja ruoka-annoksetkin ovat aavistuksen kalliimpia, kuin esim Ugandassa oli. Joka tapauksessa nautimme Kigalista ja tähän kaupunkiin muutaman päivän vierailua voi suositella. Päivät kuluivat kaupunkia edes takaisin kävellen, hyvissä ruokapaikoissa ja kahviloissa käyden. Kävimme myös Kigali Genocide memorial centerissä (josta myöhemmin lisää) sekä  Inema Art centerissä taidetta ihastelemassa. Nämä molemmat paikat ovat muuten ilmaisia. Taide vaikuttaa olevan iso juttu täällä Ruandassa ja etenkin Kigalissa, monenlaisia taidegallerioita, taideprojekteja ja taiteen myyjiä on siellä täällä. Ainiin, ja pitihän sitä Kigalissa ollessa käydä myös kahvit juomassa Hotel des Millecollinesissa, joka tunnetaan paremmin nimellä ”hotelli Ruanda”.

dsc_0022-2 dsc_0037-2 img_20160926_140159 img_20160926_140448

Kuten jo mainitsimme Kigalissa meidän tuli käveltyä ihan hirveesti, niin paljon että jalat oli pohkeita myöten jokaisen päivän jälkeen ihan jumissa. Ja Kigali on siis todella mäkinen kaupunki, ylämäkeä tai alamäkeä ihan joka suuntaan, tasaisuudesta ei tietoakaan. Vaikka oma kotikaupunkimmekin tunnetaan mäkisyydesta, niin Jyväskylä valitettavasti kilpailee nyt Kigalin kanssa ihan eri sarjassa.

Kolme kokonaista päivää riitti Kigalissa tältä erää ihan hyvin ja suunnattiin seuraavaksi Kivujärvelle ja pienempiin kaupunkeihin/kyliin. Kigaliin palasimme viettämään toiset 3 päivää vielä ennen seuraavan lennon lähtemistä kohti Maputoa. Lisää noista päivistä myöhemmin!

– Fia ja Teemu –

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *