Kaikki Ruandasta

Ruandassa puoleensa vetää ehdottomasti sen karu, mutta mielenkiintoinen historia. Ruanda on myös todella helppo liittää Ugandan matkaan. Viisumi on melko edullinen (30usd) ja jopa pelkkä Kigalissa vierailu muutaman päivän ajan kannattaa. On mielenkiintoista nähdä niin erilainen Afrikan pääkaupunki ja olla oikeasti itse maassa ja kaupungissa, jossa 22 vuotta sitten tapahtui jotain, minkä on vaikea edes kuvitella olevan totta. Jos matkaat useammassa Afrikan maassa niin on välillä myös mukava päästä nauttimaan Ruandan järjestelmällisyydestä sekä erilaisista ravintoloista ja kahviloista. Ruandassa on myös hyvin värikästä, vuoristoista sekä todella ystävällisiä ihmisiä, land of thousands of hills and millions of smiles.

img_20160926_140448

Kertauksena missä olimme?

Kigali: Yhteensä 1 viikko, ensin hostellimajoituksessa, toisella kerralla Airbnb:ssä. Kävimme mm. seuraavissa: Kigali memorial center, Inema art gallery, hotel des millecollines sekä Kigali Public Library.

Gisenyi sekä Kibuye lake Kivun rannalla: Hiljaiseloa näissä pienissä kaupungeissa, rantalomailua pienessä mittakaavassa sekä Kibuyella saarireissu.

Huye: Ruandan yliopistopääkaupunki, hyviä kahviloita, vierailu Memorial centerissä sekä yliopistolla.

Ilmasto

Olimme Ruandassa syys-lokakuun vaihteessa. Kigalissa oli hyvinkin aurinkoista ja lämmintä, jatkuvat ylämäet saavat hien virtaamaan välittömästi. Lake kivulla tämä vuodenaika oli valitettavasti vähän pilvisempää ja sateisempaa, olisimme toivoneet olevamme siellä aurinkoisempaan aikaan. Kylmä tuolla järvelläkään ei päässyt tulemaan, lämpötila pysytteli koko ajan 20 asteen yläpuolella. Huyessa oli taas melko lämpöistä ja aurinkoista.

dsc_0057-2

Hintatasosta, majoituksista ja ruuista

Ruanda ja etenkin Kigali on aavistuksen kalliimpi, kuin esim. Uganda, Kenia ja Tanzania. Kigalissa joistain asioista saa maksaa lähes Euroopan hintoja, mutta hintataso laski huomattavasti, kun lähdimme Kigalin ulkopuolelle ja eläminen oli taas hyvinkin halpaa noissa kolmessa muussa vierailemassamme kaupungissa. Kigalissa dormimajoitus maksoi 19usd ja noissa muissa kaupungeissa taas saimme double-huoneen omalla kylpyhuoneessa noin 10e hintaan. Budjettimajoitusta on melko helppo löytää ja huoneet ovat tosi basic-tasoa ilman mitään mukavuuksia.

Paikallinen ruoka on jälleen kerran Itä-Afrikan tavasta poikkematta melko tylsää ja mautonta, sori negatiivisuus taas 😀 Täällä törmäsimme uuteen käsitteeseen ”food”, joka tarkoitti montaa eri hiilaria samalla lautasella. Eli jos oli ”chicken and food” niin sait palan kanaa sekä ison lautasen täynnä mm. riisiä, perunaa, makeaa perunaa, suolaista banaania, ransalaisia ja ugalia. Ihan käsittämätöntä 😀 Ruoka oli jälleen Kigalissa hieman kalliimpaa ja muualla melko halpaa, noin 2-4e per annos. Ruandassa söimme myös ensimmäistä kertaa kirpeää mutta maukasta hedelmää nimeltä tree tomato.

Liikenne

Ruandassa tiet ovat pääosin todella hyvässä kunnossa ja liikenne melko järjestelmällistä. Busseihin ei oteta enempää matkustajia, kuin niihin oikeasti mahtuu ja mototaxikin ottaa kyytiin vain yhden ja myös matkustaja saa aina kypärän. Kigalin, Huyen, Gisenyin sekä Kibuyen väliä menee useita pikkubusseja ja tämä matkustustapa oli todella mukava ja helppo. Busseja menee puolentunnin/tunnin välein, joten lippuja ei tarvitse ostaa etukäteen. Lipuilla on hintaa etäisyydestä riippuen noin 1-3e, halpaa siis! Me käytimme bussifirmoja nimeltä: Virunga express, Horizon express, Volcanos express sekä Capital express, kaikki näistä olivat hyviä.

Mitä vielä?

Ruandassa voit myös nähdä vuorigorilloja, tosin lupa on kalliimpi kuin Ugandassa eli 750usd. Monet Ruandassa matkailevat vierailevat Nuyngwen sademetsässä ja siellä on mahdollista nähdä useita eri apinalajeja ja tehdä myös simpanssitrekki. Kyseisessä sademetsässä on myös pitkä riippusilta, jonka olisimme kyllä ehkä halunneet kokea. Ruandassa ei ole ehkä niin paljon aktiviteettja, kuin Ugandassa, Keniassa ja Tansaniassa on, mutta Ruandan kokeminen on jotenkin silti uniikimpaa.

Ennen Ruandaan menoa luulimme, että meidän pitäisi osata ranskaa, mutta lopulta ranskan kieltä kuuli yllättävän vähän ja englantia osattiin monessa paikassa, etenkin Kigalissa. Ranska tuntui olevan ns. rikkaiden ruandalaisten kieli, useammin kuultiin puhuttavan paikallista kieltä kinyarwandaa. Nyt Ruandassa käyneenä sitä kyllä todella arvostaa sitä isoa isoa työtä, minkä tuo maa on kansanmurhan jälkeen tehnyt ja miten järjestelmällisen ja turvallisen he ovat tuolla työllä maastaan saaneet. Ei voi muuta sanoa, kuin hattua nostaa.

dsc_0035-2

– Fia ja Teemu –

Yksi vastaus artikkeliin ”Kaikki Ruandasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *