Mozambikin lyhyt oppimäärä

Lokakuu 2016

Heipä hei, täällä muistellaan blogin puolella viimeisen kerran Mozambikia ja seuraavat postaukset tulevat käsittelemään Etelä-Afrikkaa. Useiden muiden Afrikan maiden vetonaula on safarit, mutta Mozambik lumoaa ensisijaisesti upeilla hiekkarannoillaan sekä vedenalaisella maailmalla, miettikää nyt: Mozambikilla on 2740 km pelkkää rantaviivaa, wou. Mozambikissa käy vielä melko vähän turisteja verrattuna moneen moneen muuhun maahan, tähän syynä korruptio, huonokuntoiset tiet, väestön englanninkielen taitamattomuus sekä verrattain kallis viisumi, Mozambikista löytyy myös huomattavasti vähemmän tietoa netistä, kuin monista muista Afrikan maista. Me uskomme, että Mozambik säilyy vielä melko pitkään rauhallisena matkailumaana, jossa ei tarvitse suuria turistimassoja pelätä.

img_20161018_144426

Mozambikin viisumista sen verran, että edelleen ilmeisesti kehoitetaan hankkimaan viisumi etukäteen Tukholmasta. Meillä tämä jäi tekemättä, koska pitkään mietittiin aiotaanko me mennä ollenkaan Mozambikiin vai ei. Siinä vaiheessa, kun asia lopulta päätettiin niin oli jo vähän myöhäistä. Ei siis auttanut kuin toivoa, että lentokentälle tullessa saadaan viisumit. Ei todella tiedetä, mitä oltais tehty jossei niitä oltais saatu. Meidän kohdalla ei onneks ollut mitään ongelmaa viisumien saamisessa, mutta huonolla tuurilla virkailijoilla voi olla huono päivä tai lentokentän tulostin voi olla rikki, jolloin viisumi ihan oikeasti jää saamatta.

Me ei siis uskalleta pelkästään tämän meidän kokemuksen perusteella luvata, että ”joo viisumin saa aina ostettu myös vasta rajalta”. Omalla vastuulla siis! Me maksettiin viisumit euroilla, koska se oli nopeasti vilkaistuna halvin tapa. Metikaleilla maksaminen olisi ilmeisesti ollut vielä halvempaa, mutta niitä meillä ei ollut käytössä vielä siinä vaiheessa. Emme tosiaan tiedä minkä vuoden kurssilla hinnat oli laskettu, mutta eurot ja dollarit ei esim mitenkään täsmänneet toisiinsa… Kannattaa siis ajan kanssa tsekata lentokentällä, millä valuutalla kannattaa maksaa, kortilla maksamiseenkin oli muuten mahdollisuus. Me maksoimme viisuimeistamme vain 60e per naama. Dollareilla maksettuna se olisi tehnyt euroissa jopa yli 80e, eli ei mitään järkeä. Viisumien myöntämisessä ei ollut kohdallamme mitään ongelmaa, mutta taisi siinä niiden odottelussa mennä varmaan lähemmäs 2 tuntia, ainakin reilusti yli tunti.

dsc_0003

Missä olimme ja mitä koimme?

Noniin, tämä osuus on aika naurettava. Olimme siis Mozambikin pääkaupungissa Maputossa yhteensä 4 yötä ja sen lisäksi Tofolla 15 kokonaista päivää. Tofolla suoritimme open water-kurssin ja sukelluksia kertyi meille molemmille 7 kappaletta. Lisäksi teimme Barrassa (Tofon lähellä) erittäin onnistuneen kajakkipäivän.

Ilmasto

Karkeasti voi sanoa, että Mozambikissa on kesä silloin kun meillä Suomessa on talvi. Suomen syys- ja talvikuukausina Mozambikissa saa nauttia noin 30 asteen lämpötiloista. Me olimme Mozambikissa marraskuussa 3 viikkoa ja pääosin saimme nauttia todella lämpimistä ja aurinkoisista päivistä. Tyypillistä on, että monen kuuman päivän jälkeen tulee yksi tai kaksi pilvisempää/sateisempaa päivää jolloin lämpötila hieman putooa, mutta siitä se lähtee sitten taas nousuun. Mozambikin rantalomakohteissa ja sukeltaessa kuuma ilma oli todellakin tervetullutta. Meidän ollessa Mozambikissa ilman kosteus ei käynyt kuitenkaan sietämättömäksi, vaan lempeä tuuli piti ilmaston miellyttävänä, vaikka taidettiin me pari kertaa liian kuumaa keliä valittaakin, heh.

dsc_0041

Hintatasosta, majoituksista ja ruuista

Maputossa hyvinkin perustasoisten hostellien ja guest housejen (backpacker-paikkoja on vain pari) hinnat ovat meidän mielestä tasoon nähden melko korkeat, noin 30e/yö. Päädyimme siis Maputossa olemaan ensimmäiset 3 yötä tästä syystä Airbnb:ssä, joka oli halvempi vaihtoehto. Takaisin tullessamme olimme Maputossa vain yhden yön ja sillon maksoimme perustasoisesta guest housessa doube-huoneesta 31e/yö. Tofolla saikin sitten nauttia halvemmasta hintatasosta. Tosin ensin olimme kalliimmassa majoituksessa Mozambeat motelissa, josta yöstä maksettiin 33e, mutta tasokin oli sen mukainen. Pariango guest housessa double-huone jaetulla kylpyhuoneella oli vain 10e/yö.

dsc_0053

Ruokien suhteen mennään samalla kaavalla kuin majoituksissakin, eli Maputossa meillä meni ruokiin yhteensä aina yli 10e, välillä reilustikin yli. Tofolla taas lounaat syötiin hyvinkin edullisesti Happissa, noin 2-4 eurolla. Iltaruuan sai myös lähes samaan hintaan. Poikkeuksena yhtenä iltana nautittiin sushia, josta maksettiin yhteensä 12 e ja Mango beachillakin syödessä ruoka oli hieman kalliimpaa, mutta todella todella hyvää ja koko rahan arvoista. Välillä sai siis Tofollakin itseään ruualla hemmotella. Paikallista Matapaa saa torilta noin 50 snt:llä eli Tofollakin on siis mahdollista elää tosi pienellä budjetilla. Mikäli olet kalaruuan ja muiden merenelävien ystävä, niin Mozambikissa ei vaihtoehdot lopu ihan heti kesken, näitä siis tänne maistelemaan!

 Liikenne

Mozambikissa busseja kutsutaan chapaksi, siis niin pieniä kuin isojakin busseja. Samalle minibussille olemme nyt oppineet jo aika monta nimeä ympäri Afrikkaa: chapa, dalladalla, matatu, shared taxi… Kuinkahan monta erilaista nimeä onkaan vielä olemassa? Maputosta Tofolle tie on itseasiassa ihan hyvässä kunnossa, siinä ei oikeasti ole mitään valittamista. Hitaita bussimatkoja ei vois siis laittaa huonojen teiden piikkiin vaan syynä on vain ja yksinkertaisesti jatkuva pysähtely…

dsc_0137

Pohjoisen teistä olemme kuulleet, että ne ovat erittäin erittäin huonossa kunnossa. Tapasimme Mozambeat motelissa kaverin, joka oli Tanzaniasta asti matkustanut koko pohjoisen Mozambikin läpi etelään ja kuvaili matkaansa vähintäänkin mielenkiinoisena. Hän kertoi, ettei törmännyt juuri ollenkaan muihin valkoisiin koko pohjoisen matkallaan ja että maisemat olivat olleet uskomattoman upeita. Olemme myös kuulleet, että eteläisempiin rantakohteisiin tiet ovat myös melko huonossa kunnossa. Tofolle päästyä tiethän olivat sitten tosiaan päätietä lukuunottamatta pelkkää rantahiekkaa 😀

img_20161022_150058

Mitä vielä?

Vastaus: Vaikka mitä, koska emmehän ole Mozambikista nähneet kuin vasta yhden rannan. Rantaviivaa siis tällä maalla riittää ja sukeltaakin voi monessa muussakin kohteessa kuin Tofolla. Pohjoisen vaikea, mutta antoisa matkantekokin tietyllä tavalla jäi kiehtomaan. Tofon lisäksi muita tunnetumpia rantakohteita ovat mm. Ponto do ouro sekä Vilanculos. Mozambikiin ja Tofolle aiomme aivan varmasti vielä palata, haaveissa olisi viettää täällä jossain vaiheessa elämää vähän pidemmänkin aikaa!

dsc_0026-2 img_20161112_212118

– Fia ja Teemu –

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *