Kuinka suunnitella road trip Etelä-Afrikassa?

Marraskuu 2016

Etelä-Afrikassa helpoin tapa koluta paikkoja on ehdottomasti vuokrata oma auto! Se tuo reissaamiseen myös omanlaisensa vapauden, kun ei ole tarkkoja aikatauluja ja maisemakuviakin voi pysähtyä ottamaan milloin haluaa. Auton vuokraaminen on suhteellisen edullista ja bensoihinkin meillä kului noin kahden viikon aikana vain 129 euroa, noilla tankkauksilla ajettiin kuitenkin noin 2650 kilometriä. Etelä-Afrikassahan on siis vasemmanpuoleinen liikenne ja siihen tottumiseen menee tovi, vasemmanpuoleisen liikenteen lisäksi autoissakin on siis kaikki sillä ”väärällä puolella”. Vahva suositus: pyri välttämään se virhe, jonka me teimme eli älä mene samantien vuokra-auton kanssa koko maan suurimman ostoskeskuksen parkkihalliin. Tällä vinkillä autoilusi kyseisessä maassa (tai ehkä maassa kuin maassa) lähtee käyntiin ehkä hieman sujuvammin.

dsc_0025_blog

Baz Bus on toinen tapa matkustaa Etelä-Afrikassa kätevästi kaupungista toiseen, mutta näille shuttlebus-lipuille tulee melko paljon hintaa. Yksin matkustavalle tuo Baz Bus on varmasti parempi vaihtoehto, mutta jo kahdestaan oma vuokra-auto tulee halvemmaksi. Baz bussilla on rannikolla todella hyvin pysähdyspaikkoja ja bussi hakee suoraan guest houselta ja heittää suoraan seuraavaan majoitukseesi. Vaikka verkosto on hyvä, niin muutamia paikkoja silti tuoltakin linjalta puuttuu, kuten Port St Johns ja Coffee Bay, myöskään Lake Eland nature reserveen ei olisi fiksusti Baz bussilla päässyt.

g0080328_blog

Etelä-Afrikassa tiet ovat verrattuna muuhun Afrikkaan hyvässä kunnossa, ainakin kun puhutaan pääväylistä. Navigaattoreilla on paha tapa näyttää reitiksi pieniä hiekkateitä, joten kannattaa kahteen otteeseen tsekata mitä lähtee ajamaan. Niih, mehän ei tsekattu, lähdettiin ajamaan vaan ja oltiin että voi hemmetti ei voi olla totta, tätäkö tietä me ajetaan 3 tuntia? Ja ajettiinhan me, tosin siinä toivossa, että aina seuraavana risteyksen jälkeen alkais parempi asfalttitie, ei alkanut. Mutta oltiin koko road trip tosi hyvillä mielin ja joka kerta, kun ajettiin noita pikkuteitä niin oltiin vaan että täähän on aika siistiä niin kauan ettei mee esim rengas rikki. Ja yllättävää kyllä, ei mennyt. Vaikka muutamia pieniä epätoivon hetkiä noilla teillä koettiin, niin jälkeen päin voi olla vaan niin tyytyväinen, että nähtiin sellaista Etelä-Afrikkaa. Aika harvaan asuttua oli nimittäin esim tuo Wild Coast ja nuo kylät oli sellainen sekoitus afrikkalaista maalaishenkeä ja taas jotain melko kehittynyttä jenkkimeininkiä.

dsc_0038

Suosittelen Etelä-Afrikassa autoillen varaamaan AIKAA, mielellään paljon aikaa, eli ihan vinkkinä vaan että 11 kokonaista päivää autolla Durban – Cape Town on aivan liian tiuha tahti. Me tajuttiin se kyllä aika nopeasti siinä, kun alettiin pysähdyspaikkoja miettimään. Mutta päätettiin ottaa se asenne, että tavoitteena nähdä mahdollisimman monia paikkoja ja nauttia hetken siitä ”irrallaan olemisen”-tunteesta. Ottaa ilo irti siitä kunnon road trip-meiningistä, siitä että maisema vaihtuu koko ajan ja yöpaikoissakaan ei olla kuin yksi yö, joissain kaksi.

img_20161112_115246

Alussa vähän se haipakka tahti hirvitti, mutta oli kyllä niin hyvin käytetyt 11 kokonaista autoilupäivää, että ylpeitä ja tyytyväisiä ollaan. Mutta emme siltikään suosittele missään nimessä näin kovaa tahtia, koska olisihan sitä halunnut moniin paikkoihin asettua taloksi pidemmäksikin aikaa ja monia monia kohteita jouduttiin skippaamaan kokonaan. Ehkä kolmisen viikkoa autolla tuolla voisi olla jo sellainen, ettei ole kiire koko ajan. Vältettiin kuitenkin sellaset hullut maraton-päivät aika hyvin, vain 2 päivää oli sellaisia että ajettiin lähes koko päivä.

dsc_0070

Me tykätään henkilökohtaisesti pienemmistä paikoista, joten päätettiin jo heti alkuun skipata isommat kaupungit. Pienet paikat on myös helpompi ottaa haltuun lyhyelläkin visiitillä, joten näin jäi lähes jokaisesta kaupungista jonkinlainen kuva ja kahdessakin yössä saattoi tuntea olonsa kotoisaksi.Etelä-Afrikassa etenkin kesäaikaan (huom. meidän talviaika) ja joulun alla monet majapaikat ovat melko täynnä, joten me hommattiin paikallinen liittymä ja soitelttiin/lähetettiin s-postia kuhunkin yöpaikkaan aina 1-2 päivää ennen tuloamme ja varmistimme sen, että paikalla on turvallinen parkkipaikka sekä vapaita huoneita. Myös dormit tuppasivat osassa paikassa olemaan täynnä eikä paikkoihin olisi mahtunut, jos varausta ei oltaisi tehty.

dsc_0114

Minkälaista oli sitten liikenne Etelä-Afrikassa? Meininki ei ole ehkä niin hullua, kuin muualla Afrikassa (jossa ei uskallettais edes autoilla), joten siinä mielessä pärjää ihan ok. Pääosin liikenne oli rauhallista, asiallista ja yllättävän muita kunnioittavaa. Meidän mielestä autoilijat otti toisiaan huomioon paljon paljon enemmän mitä Suomessa tehdään. Tosin tööttiä ja hätävilkkuja osataan kyllä käyttää ahkerasti ja kyllähän sitä opittiin itsekin jo jonkinverran tuota kulttuuria lähes 2 viikkoa autoillessamme. Suomalaisena sitä hätkähtää töötin ääntä aina siihen tyyliin että ”apua, mitä tein väärin?”, vaikka kävelis vaan kävelytiellä.

dsc_0030

Joissakin pienissä kylissä/kaupungeissa liikenne oli meidän mielestä isojakin kaupunkeja kaoottisempaa ja muutama hyvinkin sykettä nostattava hetki koettiin, mm. se kun jouduttiin pysäyttämään koko liikenne, että päästään parkkipaikalta pois. Erilaiset eläimet tiellä toivat myös tietysti eteen (tai kylkeen) mielenkiintoisia tilanteita. Nähtiin tiellä lampaiden lisäksi mm. hevosia, apinoita, sikoja, vuohia, lehmiä ja jopa kilpikonna. Jep, että sinne vaan sekaan! Etelä-Afrikan teillä siis sattuu ja tapahtuu, mutta ehdottomasti vaan avoimin mielin ajelemaan tuonne upeiden maisemien keskelle, et tule pettymään.

img_20161112_114751

– Fia ja Teemu –

40 vastausta artikkeliin ”Kuinka suunnitella road trip Etelä-Afrikassa?

  • Nimenomaan! Meillä oli yhteensä 3 viikkoa Etelä-Afrikassa, josta viimeisen viikon vietimme Kap kaupungissa. Viikko sinne riitti melko hyvin (vaikka pidemmäksikin aikaa olis voinu jäähä, esim asumaan heh), mutta sit taas se pari viikkoa kaikkialla muualla oli ihan liian lyhyt aika. Kuukausi E-A:ssä olis jo vähän parempi, mutta kahdessakaan kuukaudessa ei varmasti loppuis paikat ja tekeminen.

  • Vaikka Etelä-Afrikka on muuhun Afrikkaan verrattuna monilta osin hyvinkin turvallinen niin yöllä autoa ei kannata jättää mihin tahansa tien varteen. Tämä nyt pätee melkein missä vaan, mutta mitään tavaroita ei kannata myöskään jättää autoon esille. Just toi turvallinen parkki tarkoittaa yleensä sitä että guest housella on oma porttien takana oleva autopaikka

 1. Etelä-Afrikka kiehtoisi kovasti! Ensin pitäisi saada kohde myytyä miehelle ja sitten vielä autovuokra päälle. Se kun on meillä se, joka hoitaa kuskin hommat. Mä olen ehkä liian hermoheikko (ja lahjaton) auton rattiin ulkomailla.

  Mä tykkään kyllä isoista kaupungeista, mutta ei kyllä tee mieli mennä isoon kaupunkiin seisomaan ruuhkassa ja sekoilemaan vuokra-autolla… ainakaan lähtökohtaisesti. Pienissä kaupungeissakin on nähtävää ja ainakin autoilu on leppoisampaa.

  Kiva postaus oli tämä!

  • Kiitos kommentista! Cape Townissa yleensä riittää ison kaupungin tunnelmaa kerrakseen. Durbankin oli ihan kiva. Nuo muut ns isot kaupungit tuossa välissä ei ole mitään suurkaupunkeja kuitenkaan eli vähän jotain siltä väliltä. Mutta varmasti niistäkin löytyy kivoja paikkoja eikä liikennekään välttämättä ole mahdotonta onhan se vuokra-autoilu jännittävää, mutta kyllä siihen vas.puoleiseen liikenteeseen tottuu ja tarpeeksi löysä aikataulu vaan niin ei kuskistakaan tunnu, että koko loma meni auton ratissa.

  • Etelä-Afrikan ja muunkin Afrikan turvallisuus näyttää kiinnostavan lukijoita paljon. Tästä asiasta tullaan siis vielä kirjoittamaan lisää! Etelä-Afrikan koontipostaus tulossa (toivottavasti) lähipäivinä, niin se kannattaa vielä lukea. Pyrimme turvallisuusasiaakin siinä avaamaan lisää! Joka tapauksessa meidän näkökulmasta E-A suurimmilta osin todella turvallista.

 2. Etelä-Afrikka on toistaiseksi kaunein maa missä olen käynyt. Sikäli se on hyvä mainos maalle, koska maita on takana n. 50. Olen Etelä-Afrikassa liikkunut sekä vuokra-autolla että Baz Bus:lla, molemmissa on puolensa. Baz Bus pakottaa valitsemaan kauanko aikaa käyttää tietyissä paikoissa, kun vuoroja ei ole joka päivä. Autoilussa on täydellinen vapaus, mutta kuten sanoitte, niin nähtävää ja tekemistä riittää todella paljon!

  Olen itsekin kirjoittanut aika paljon Etelä-Afrikasta, joten halukkaat voivat lukea juttuja täältä: http://kohteenamaailma.fi/tag/etela-afrikka/

  Etelä-Afrikkaa voi suositella ja on varmasti yksi helpoimmista maista alkaa Afrikaan tutustuminen. Lisäksi Krugerin kansallispuisto on kyllä erinomainen safarikohde ja löytyyhän sieltä paljon muitakin hyviä safaripaikkoja.

  • Aa toisiaan Baz Busin aikatauluja ei tullu edes ikinä katsottua. Kiva kun linkkasit omat E-A-postauksesi tähän me olemme nyt käyneet 6 Afrikan maassa ja Etelä-Afrikka oli näistä viimeinen. Tuntui kyllä todella helpolta maalta noiden muiden jälkeen mutta joo kyseisestä maasta on varmasti hyvä ja helppo aloittaa koko Afrikan matkailu, olla suht turvallisilla ja länsimaalaisilla vesillä, mutta saada etenkin pienemmissä paikoissa jo jonkunlainen kosketus siihen Afrikka-kulttuuriin (aika laaja käsite tosin).

 3. Kuulostaa niin mukavalta! Afrikkaan olisi kiva päästä, mutta jotenkin se vähän pelottaa. 😀 totta kai joka paikassa on turvallisia alueita kuten myös niitä, jotka kannattaa kiertää kaukaa. Mutta kyllä vielä joskus afrikkaan on päästävä!

  • Kaikilla on varmasti ne omat kohteet, mitkä kiehtoo, mutta samalla pelottaa. Itse aloitin Afrikan matkailuni 20-vuotiaana ja kyllähän se silloin pelotti ihan pirusti. Nykyään se taas on itselle se kaikista kotoisin matkailukohde Afrikassa on omat haasteensa, mutta missään nimessä mahdoton se ei ole! Etenkään Etelä-Afrikka, joka on itseasiassa monilta osin hyvin länsimaalainen.

  • Olihan se pirun jännittävää, ihan pelkääjän paikalla olevallekin Meillä Teemu hoiti ajamisen ja pari ekaa päivää oli aika kriittisiä, mutta sen jälkeen ajaminen sujui jo aika iisisti.

  • Meille taas tämä oli elämämme ensimmäinen roadtrip, mutta ei varmastikaan viimeinen! Mukavaa touhua, kunhan vaan siihen tottuu. Etelä-Afrikassa autolla reissaamiseen oli kyllä huikeeta, suosittelen!

 4. Mielenkiintoinen ajatus lähteä roadtripille Etelä-Afrikkaan! Ja siis hyvässä mielessä tietenkin. Meidän syksyinen Islannin roadtrip kasvatti haluja lähteä enemmänkin reissailemaan autolla. Mutta tuo tahti oli meilläkin aavistuksen liian kova, ja monta paikkaa jouduttiinkin skippaamaan riittämättömän ajan vuoksi. Siispä päätin, että ensi kerralla roadtrippailen väljemmällä aikataululla, enkä haali liikaa kilometrejä yhdelle päivälle.

  • Meillä kans tää oli ensimmäinen roadtrip eikä oikein voinu tietää onko se meidän juttu vai ei. Emme missään nimessä halua jatkuvasti matkustaa vuokra-autoilla, mutta kyllä nyt jo viikon päästä alkava uudenseellannin roadtrip kutkuttaa! Ja esim Islanti olisi varmasti upea maa ajella autolla ympäriinsä! Ehkäpä tuota tahtia oppii himmailemaan kokemuksen myötä, tai sitten ei, heh.

 5. Voi vitsi, kuulostaapa hienolta reissulta! Toi viimeinen kuva on myös jotenkin tosi kiva. Aloin kesällä Sambiassa haaveilla roadtripistä ja leirielämästä Etelä-Afrikassa. Sambiassa ei ehkä tosiaan olisi viitsinyt autoa vuokrata, eikä siinä olis välttämättä kovin paljon järkeä kruisailla siellä keskellä pusikkoa kun varsinaista nähtävää ei nyt niin loputtomiin ole 😀 Se on muuten hauskaa miten noiden vasemmanpuoleisten maiden jälkeen aina lähes törmäilee ihmisiin kadulla kävellessä, kun yrittää automaattisesti ohittaa kaikkia vasemmalta puolelta!

  • Voi kiitos! 🙂 joo kyllä mekin vielä toistaiseksi jätetään road tripit muun Afrikan osalta väliin, sen verran kuumottava ajatus. Joo mulla on pää ihan sekaisin jo 8 maan jälkeen siitä, millä puolella tietä pitäis kävellä 😀

 6. Ei ollut edes käynyt mielessä roadtrippailu Etelä-Afrikassa, sillä oon luullut (ja kuullut) sen olevan sen verran turvaton maa. Mutta ei sitten ilmeisesti olekaan? Millainen hintataso E-Afrikassa on?

  • Kirjoitimme juuri koontipostausta Etelä-Afrikasta, löytyy uusimpana (tai toisiksi uusimpana) postauksena. Siellä jonkun verran juttua hintatasosta ja vähän lisää myös tuosta turvallisuudesta. Meidän näkökulmasta Etelä-Afrikka on hyvinkin turvallinen suurimmilta osin 🙂 tokikaan pimeän aikaan ei autoiltu koskaan ja pimeällä kävelykin jätetään automaattisesti kaikissa Afrikan maissa minimiin.

 7. Etelä-Afrikka kiehtoisi ihan tosi paljon. Sekä tällainen road trip että safari. Tosi upealta kuulostaa teidän reissu. Meilläkin mies on aina kuskina ja ennestään on kyllä jo koettu vasemmanpuoleinen liikenne. Yllättävän nopeasti siihen aina tottuu (siis mies, minä olen muutenkin niin onneton suuntien kanssa, että menisin varmasti ihan sekaisin!)
  Pitää kyllä katsoa sinun muutkin Etelä-Afrikka postaukset. Rupesi tosissaan koehtomaan, vaikka itseäkin mietityttää se turvallisuus.

  • Pienillä asioiden etukäteen miettimisellä, huomioimisella ja maalaisjärjellä Ross trio Etelä-Afrikassa on ihan turvallinen 🙂 toivottavasti muut postaukset antaa lisää tietoa ja avaa käsitystä Etelä-Afrikasta, myös turvallisuus-asioihin liittyen.

 8. Taitavat ajat Etelä-Afrikassakin olla muuttuneet sitten 90-luvun, jolloin yksi vinkki autoilijoille oli, että jos törmäät johonkin, myös ihmiseen, niin älä pysähdy ennenkuin seuraavassa kaupungissa – sen verran yleisiä olivat ilmeisesti sellaiset ryöstöyritykset, joissa auton pysähtyminen saatiin aikaiseksi heittäytymällä sen eteen.

  • Totta puhuen pelkäsimme itsekin tuleeko eteen tilanteita, että täytyy äkisti kääntää auton suuntaa. Uskon tilanteen rauhoittuneen hyvinkin paljon noilta vuosilta. Voi kai noita ryöstöjä pimeän aikaan tapahtua vieläkin… Me vältettiin kokonaan pimeällä ajamista tuosta syystä. Muu aika ajella oli täysin turvallista, eikä mitään hämäriä tyyppejä ilmestynyt ajoradalle. Kerran tosin olimme itsellemme ruokaa pikaisesti hakemassa ja näin kun eräs kaveri kierteli autoamme ja katseli sen sisään. Vartijakin huomasi tämän ja säntäsi heti katsomaan, että automme on turvassa. Tästä syystä edes päiväsaikaan ei pidä jättää esim. Navigaattoria autoon näkyville.

 9. Mielenkiintoista lukea roadtrippailusta Etelä-Afrikassa. En muista tällaisesta aikaisemmin lukeneeni eikä edes mieleen ole tullut, että sinnepäin lähtisi autoilemaan. Etelä-Afrikka muuten kiinnostaa kyllä kovasti. Turvallisuus minuakin mietityttää. Hieno reissu teillä on ollut 🙂

  • Meillä E-A oli ensimmäinen autoilukohde. Kohteeseen tutustuessamme alkoi nimittäin aika nopeasti tuntumaan siltä, että se on yksinkertaisesti paras tapa nähdä paikkoja kyseisessä maassa. Jokaisessa maassa on varmasti niitä turvallisia ja vähemmän turvallisia alueita, mutta kun valoisan aikaan ajoitti ajamisen niin ei ollut mitään hätää. Meillä molemmilla puolen vuoden kokemus Afrikassa matkailusta niin kai sellainen tietynlainen varovaisuus tulee itsestään ja sillä pärjää Etelä-Afrikassa mainiosti

 10. Meillä on kokemusta paljonkin Aasiassa ajamisesta ja melkoisen samalta tuo vaikuttaa. Ajo ” väärällä puolella”, hiekkateitä, eläimiä tiellä, turvallisen parkkipaikan ongelmat jne.

  Koska meitä ajajia on kaksi, päivämatkat voisivat matkoilla nousta hyvinkin pitkiksi. Olemme kuitenkin niin mukavuudenhalusia, että päiväajot jäävät 4-6 tunnin mittaisiksi, usein paljon lyhyemmiksi. Kilometrimäärähän ei koskaan korreloi ajoaikaa. Joskus 100km ajamiseen voi hyvinkin upota monta tuntia : D

  Etelä-Afrikka on ollut pitkään ajatuksissa. Viinitilat, kauniit maisemat, ehkäpä vähän elukoita, hyvää ruokaa jne. Tulee varmasti toteutumaan jossakin vaiheessa

  • Joo mieluummin ottaa varman päälle eikä suunnittele liian pitkiä ajopäiviä 😀 etenkään näissä maissa, missä tiet voi olla mitä sattuu. Etelä-Afrikka on kyllä nimenomaan noin monipuolinen, mitä kuvasit, aivan ihana matkailumaa luonnosta nauttivalle.

 11. Hollantilaiset kaverit tekivät juuri samankaltaisen road tripin niin innoistuin Etelä-Afrikasta. Kiva kuulla, että suuremmilta vaaratilanteilta vältyttiin. Mitä kautta vuokrasitte auton? Vertailitteko vaihtoehtoja paljon? Oliko teillä palautus eri paikkaan kuin nouto, ja tuliko siitä lisämaksua? Täytyy mennä lukemaan tuo koontipostaus 🙂

  • Vuokrattiin Tempest carin kautta. Kyllä me niitä paljon vertailtiin, mutta siitä on jo niin kauan ettei enää muisteta vertailusta juuri mitään 😀 jos ei väärin muisteta niin eri palautuspaikasta tuli noin 60e hintaa. Vuokrattiin siis auto Durbanista ja vietiin Kap kaupunkiin. Suosittelen sekä haku- että noutopaikaksi määrittämään lentokentän (vaikka kummallakaan kerralla ei lennetty), koska ne on helpompia paikkoja jättää auto. En olis vuokra-autolla esim halunnut ajaa Kap kaupungin keskustaan autoa palauttamaan, vaikka siitä ehkä olisi ollut lyhyempi matka majoituspaikkaan.

 12. Kyllä se vääränpuoleinen liikenne Brittein saarillakin jo hirvitti. Etelä-Afrikkaa ja roadtrippiä en ihan heti olisi osannut yhdistää samaan lauseeseen. Kiva lukea tällaisista oudommista yhdistelmistä.

  • Hyvä, että pidit! Etelä-Afrikka ja road trio on itseasiassa aika täydellinen yhdistelmä. En luultavasti jatkossakaan lähtisi millään muulla tyylillä maata matkustamaan.

 13. Roadtrip Etelä-Afrikassa kuulostaa kyllä kiinnostavalta! Afrikka on aivan tuntematon, mutta tuolta olisi varmaan hyvä aloittaa tutustuminen. Nykyään tuntuu Johannesburgiin olevan tasaisin väliajoin ihan hyviä tarjouksia, niin pitää vielä joku kerta tarttua!

  • Etelä-Afrikasta on varmasti suht helppo aloittaa Afrikan matkailu. Kaukana se on ja valtavan iso maa, joten aikaa siihen tarvitsee. Eikä pitkiä lentoja usein viikon parin vuoksi haluakaan mielellään lentää. Sekä Kap kaupunkiin, että Johannesburgiin näyttää juu hyviä lentotarjouksia aika ajoin 🙂

 14. Hyviä vinkkejä, road trippailun rakastajana samanlainen reissu tulee varmasti jossain vaiheessa tehtyä, kunhan tuonne suuntaan joskus lähdetään! Hyvä tietää, että tuonnekin saa varata sitä aikaa ihan kunnolla. Tiukka tahti pitemmän päälle on väsyttävää, ja se on tietty ikävää jos jotain tosi hienoja paikkoja jää näkemättä.

  • Suosittelemme Etelä-Afrikkaa kyllä ihan täysillä! Se taisi kiriä ihan lemppareiden joukkoon. Ja joo tiukkaa tahtia jaksaa hetken aikaa, mutta ei missään nimessä pidemmän päälle.

  • Tervetuloa blogiin 🙂 toivottavasti muistakin postauksista löytyy lisää mielenkiintoista luettavaa! Mekin tämän reissun kautta vasta päästiin roadtrippailun makuun ja hyvä niin. Aiotaan tälläkin reissulla ajaa vielä Uudessa-seelannissa sekä jenkeissä! Tuo Etelä-Afrikka oli hyvää treeniä niitä varten 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *