Kaikki Etelä-Afrikasta

Marraskuu 2016

Tähän postaukseen luonteva lisäys on koko tuo postaus road trippailusta kyseisessä maassa, minkä viimeksi kirjoitimme. Mutta vielä jäi asiaa tuosta upeiden maisemien maasta, joten tehdään vielä samanlainen koonti, jonka olemme muistakin maista tehneet. Etelä-Afrikka on siitä kiva, että viisumirumbaa ei tarvitse käydä läpi ollenkaan, turisti saa oleilla ilmaiseksi maassa 3 kuukautta.

dsc_0139

Cape of good hope

Tiesimme, että Etelä-Afrikka tulee olemaan melko länsimaalainen, mutta oli silti vaikea kuvitella minkälainen se oikeasti on. Pohdimme keskenämme kantaakohan sielläkin naiset hedelmäkoreja päänsä päällä ja pukeutuvatkohan he värikkäisiin perinnekankaisiin, onkohan sielläkin samanlaista afrikkalaista ruokaa ja asuvatko ihmiset itse rakentamissaan taloissa. Vastaus on kyllä ja ei. Tietysti sitä autenttista Afrikkaa näki Etelä-Afrikassa ehdottomasti vähemmän, mutta jonkun verran kuitenkin.

dsc_0049

Lake Eland nature reserve

Mehän koimme suorastaan kulttuurishokin tullessamme Etelä-Afrikkaan, olimmehan olleet Ugandassa, Ruandassa ja Mozambikissa yhteensä yli 2 kuukautta ja nyt Etelä-Afrikka oli tähän astisista maistamme kaikista länsimaalaisin. Olimme aivan ihmeissään kaupunkien ulkonäöstä ja katukuvasta, niin siistiä, järjestelmällistä, joka paikka täynnä samojen ketjujen kauppoja ja ravintoloita. Ensimmäistä kertaa huoltoasemalle pysähtyessämme jäimme ihmettelemään huoltsikkakaupan ällistyttävän monipuolista elintarvikevalkoimaa niin että olimme myöhästyä bussista. Niin ihmeellistä tämä kaikki meille oli. Ja ehkä yksi parhaista asioista on se, että Etelä-Afrikassa voi juoda hanavettä!!! Ai että me nautittiin.

dsc_0111-2

Port St Johns

Toki ensimmäistä kertaa Afrikkaan ylipäänsä tuleva näkee heti jo Etelä-Afrikassakin varmasti sitä ”oikeaa” Afrikkaa ja kulttuuriin totutteluun voi mennä hetki, african time eli käsite ”just now” nimittäin kyllä pätee täälläkin. Jos joku asia tehdään ”just now” niin se tarkoittaa ehkä parin tunnin päästä, huomenna tai viikon päästä, pointti on se, että asia tehdään varmasti jossain vaiheessa tulevaisuudessa.

img_20161124_111619

Cape Town

Missä olimme ja mitä koimme?

Durban: Vietimme kaksi yötä aivan ihanassa 100-vuotiaassa talossa, joka oli Airbnb-majoituksemme. Kiertelimme Durbanin katuja ja etenkin rantapromenadia. Täytyy myöntää, että nautimme länsimaalaisesta tunnelmasta istumalla lukuisia tunteja kahvilla ja tilaamalla hyvistä ravintoloista annoksia hintoja sen kummemmin syynäämättä. Lähtöpäivänä suuntasimme hakemaan vuokra-automme Durbanin lentokentältä.

Margate ja Lake Eland nature reserve: Yövyimme kolaroidusta autosta ja sateisesta kelistä allapäin yhden yön Margatessa, jonka jälkeen seuraavana päivänä teimme useita pieniä kävelyretkiä Lake Eland nature reservessä ja saimme ensimmäiset maistiaiset Etelä-Afrikan upeudesta.

Port St Johns: Vietimme täällä kaksi yötä, kelit osui kohdilleen ja pääsimme tekemään kävelyretken rannalla sekä nauttimaan pienen kaupungin uniikista tunnelmasta. Täällä oltais viihdytty ehkä kolmas tai neljäskin yö!

Coffee Bay: Todella pieni kyläpahanen (250 asukasta), joka jätti kylmäksi osittain sateisten kelien vuoksi. Jatkoimme matkaa yhden yön jälkeen eteenpäin.

Jeffreys Bay: Sama tarina kelien ja fiiliksen suhteen, kun edellisen paikan kanssa! Mutta Jeffreys Bay on jo ihan kaupungin kokoinen paikka. Hyviä rantoja tällä kaupungilla todellakin riittää, joten lämpimällä kelillä paikassa viihtyisi varmaan pidempään. Huonot kelit sai meidät nauttimaan sitäkin enemmän hyvistä kahviloista ja ravintoloista, sekä hieman myös outleteissa shoppailusta.

Tsitsikamma nationalpark: Tämän kansallispuiston upean luonnon helmassa olisimme ehdottomasti halunneet viipyä yön tai kaksi, mutta aikataulusyistä jouduimme tyytymään päivävisiittiin. Jos Garden Routelle tulet, älä missään nimessä jätä tätä kansallispuistoa väliin. Niin kaunis se on!

Knysna: Vietimme kaksi yötä tässä sympaattisessa uinuvassa kaupungissa. Yhtenä kokonaisena päivänä täällä vuokrasimme pyörät ja teimme päiväretken The Headsin näköalapaikalle. Lisäksi nautimme useaan otteeseen pienen waterfrontin tunnelmasta ja sen ihanasta italialaishenkisestä kahvila-ravintolasta.

Cape Agulhas: Pakollinen käynti Afrikan eteläisimmässä kärjessä.

Hermanus: Tässä kaupungissa turistimassoja alkoi näkyä jo huomattavasti enemmän, mutta tykästyimme Hermanukseen silti ja vietimme siellä kaksi yötä. Päivät kului rantakatuja kävellessä ja valaita bongaillessa(ei löytynyt).

Stellenbosch: Viinit oi viinit. Stellenboschissa vietimme yhteensä 3 yötä ja yhdelle päivälle olimme varanneet viinitourin. Toisena päivänä nautimme tämän kaupungin jopa hyvin eurooppalaisesta tunnelmasta.

Cape Town: yhteensä 7 yötä. Noihin päiviin mahtui mm. retki Hyväntoivonniemelle, Robben island, päivä turistibussissa (Bo Kaap ja Cape Town Winelads), kävelyä ja treenaamista, kesäkonsertti Kirsten boschin puistossa sekä neigbourgoodsmarket ja niiiiin paljon muutakin. Täydellinen viikon kaupunkiloma!

img-20161211-wa0038

Tsitsikamma

Ilmasto

Etelä-Afrikassa on vastakkaiset vuodenajat, kuin meillä Suomessa. Olimme Etelä-Afrikassa marraskuussa kolmen viikon ajan ja noihin viikkoihin mahtui hyvinkin vaihtelevaa keliä. Marraskuu on periaatteessa jo kesäkuukausi, mutta Wild Coastilla sekä Sunny Coastilla kelit olivat hyvinkin viileät ja sateiset. Hermanukseen saavuttaessa kelit lämpeni ja Stellenboschista muistamme hyvinkin kuumat kelit. Cape Townissa oli myöskin lämmin, tosin joiltakin osin todella tuulista, joten pitkähihasta oli hyvä kantaa mukana viileähkön tuulen varalta. Vaikka kesällä lämpötilat kirivät 30 celsiusasteeseen, niin merivesi on silti suurimman osan vuodesta jäätävän kylmää, kuten esim meidän siellä ollessa veden lämpötila oli 9 astetta, hrr.

dsc_0165

Port St Johns

Hintatasosta, majoituksista ja ruuista

Kuten jo aiemmassa postauksessa kerroimme, autonvuokraus ja bensa on suht edullista. Ravintoloissa on Suomea halvempaa, mutta monia monia Aasian ja Afrikan muita reissukohteita kalliimpaa. Meillä taisi monesti ravintolassa syödessä lasku olla yhteensä jotain 10-15 euron väliltä, joka ei tietystikään tee mahdotonta summaa per naama. Meistä tässä kohtaa Etelä-Afrikka tuntui tietysti aika kalliilta ja meni hetki hintoihin totutellessa. Ruokakaupoissa tuntui olevan todella hyvä valikoima sekä mukavan edullista ja lisäksi lähes jokaisessa guest housessa hyvin varusteltu yhteinen keittiö, joten ruuan tekeminen itse Etelä-Afriakssa reissatessa on järkevä ja mukava vaihtoehto.

dsc_0041

Hermanus

Wild ja Sunny Coastilla huoneiden hinnat olivat vielä melko matalat. Doublehuone saatiin yleensä noin 20-30 euron hintaan. Garden Routelle saavuttaessa ja kaikkialla Cape Townin läheidyyessä perustasoinen double-huoneen hinta on jo sen verran kallis (jopa 50e), että reppumatkaaja yöpyy mielellään tässä kohtaa dormissa, jonka hinta on 10-15e/hlö. Kaikki majapaikkamme ja myös dormihuoneemme olivat erittäin viihtyisiä ja kodinomaisia. Kaikissa majoituksissamme oli wifi ja lämmin suihku. Etelä-Afrikassa moneen majoitukseen kuuluu aamupala, mutta se on joissain paikoissa vain valkoista leipää, pikakahvia ja muroja, ei mitään muuta, joten tällaiselle aamupalalle on kiva ostaa itse lisäksi vähän jotain ravitsevampaa.

Edit: Etelä-Afrikassa ei katsota oikein hyvällä tinkimistä. Muuhun Afrikkaan tottuneina emme olleet tätä asiaa vielä huomioineet ja Durbanissa aloimme tinkiä taksimatkasta, aika pahasti meitä katsoivat. Tästä eteenpäin saimme siis unohtaa tinkaamisen. Lisäksi Etelä-Afrikassa on tippauskulttuuri. Äh, olemme suomalaisina hyvin hyvin huonoja siinä ja täytyy myöntää, että tajusimme alkaa tippaamaan vasta viimeisellä viikolla Etelä-Afrikassa. Kortillakin maksaessa saat siis kuitin, sekä kynän ja kuitissa on erikseen rivi, johon kirjoitat tipin määrän ja sitten kokonaissumman mikä veloitetaan kortilta, eli laskun oikea hinta + tippi.

img_20161114_192235

Hermanus

Mitä vielä?

Etelä-Afrikka on huikean iso maa ja täynnä tekemistä, sen jotenkin tajuaa vasta kun reissu on käsillä, tai vasta kun olet astunut E-A:n puolelle ja alkanut vähän kartoittaa, mitähän ehtis kolmessa viikossa tehdä. Vastaus: aika paljon, mutta myös maan monipuolisuuteen nähden aika vähän. Toistamme siis vielä, varaa tähän maahan sitä aikaa ja paljon. Upeita maisemia, ilmaisia trekkauspolkuja ja vaikka mitä extreme-aktiviteetteja tässä maassa riittää. Ihan mahdotonta luetella edes niitä tekemättä jääneitä juttuja ja skipattuja kaupunkeja…

dsc_0127

Cape of good hope

Valitettavasti Etelä-Afrikassa törmää melko paljon epäeettiseen eläinturismiin, joten olehan tarkkana mihin lähdet mukaan. Suosittu turistiaktiviteetti on mm. haisukellus ja tätäkin varatessa kannattaa selvittää minkälaisen firman kautta lähtee haiden kanssa häkkisukeltamaan. Osa firmoista nimittäin ruokkii haita, mikä pitkällä tähtäimellä luonnollisesti vaikuttaa niiden kykyyn hankkia itselleen ravintoa. Nämä ns paremmat firmat houkuttelevat haita paikalle kalan verellä, eikä hait näin saa syötävää. Me haluamme nähdä hain mieluummin sukeltaessamme, jos meille koskaan sellainen tuuri käy, joten jätimme tämän häkkisukeltamisen väliin. Se tässä turistiaktiviteetissa on lähtökohtaisesti tietysti parempi, että ihminen on häkissä, ei eläin. Täällä törmää moniin moniin firmoihin, jotka mainostaa jotain leijonan tai gepardin kanssa kävelyä, näistä me mielemme pahoitimme.

Valaita matkalla Robben islandille

Valaita matkalla Robben islandille

Cape Town

Cape Town

Turvallisuudesta vielä muutama sana. Johannesburg on kaikista Etelä-Afrikan kaupungeista varmasti pelotelluin, eikä täysin syyttä. Siellä tapahtuu useita ryöstöjä ja tuntuu, että kaikki keiden kanssa J-burgista juteltiin, tietävät jonkun, joka on siellä ryöstetty keskellä kirkasta päivää. Valitettavasti emme voi Johannesburgista kertoa enempää, koska olimme siellä vain kaksi tuntia. Jotenkin epämiellyttävä ja pelottava olo kaupungista jäi käteen. Illalla pimeän aikaan bussimme lähtiessä Durbaniin Johannesburgin kadut ammottivat tyhjyyttään ja noilla tyhjillä kaduilla käveleminen pimeän aikaan on oikeasti vaarallista.

dsc_0135

Knysna

Durbanissa ydinkeskusta ja osat kaduista on vähän samanlaista, kuin J-burgissa. Mekin satuimme ”väärälle” kadulle kävelemään, jolloin useat paikalliset sanoivat meille ettei meidän pitäisi kävellä täällä. Muuten koimme olomme kyllä Durbanissakin täysin turvalliseksi. Loppu Etelä-Afrikka jonka koimme olikin sitten vain turvallista. Autoa ei kannata yöksi parkkeerata tienvarteen eikä autoon kannata muutenkaan jättää mitään esille, mutta siinäpä ainoat ”turvatoimet”. Cape Town on myös suurimmilta osin hyvin turvallista. Slummialueille ei toki ole mitään asiaa ominpäin, mutta ei hätää, niille ei voi vahingossa eksyä. Mielestämme Etelä-Afrikka ja etenkin Cape Town on turvallisempi, kuin esim monet Euroopan kaupungit, joten ennakkoluulottomasti, mutta maalaisjärki mukana tänne vain matkailemaan.

Cape Town

Cape Town

img-20161211-wa0051

Stellenbosch

Boulders beach

Boulders beach

img-20161211-wa0043

Port St Johns

– Fia ja Teemu –

5 vastausta artikkeliin ”Kaikki Etelä-Afrikasta

  1. Etelä-Afrikka <3 Minäkin olen sille sydämeni menettänyt. Kaksi kertaa on tullut siellä käytyä ja voisin mielelläni lähteä kolmannen ja varmasti neljännenkin kerran. Ja varmasti lähdenkin. Ei tule ihan heti mieleen toista niin monipuolista maata eläinten ystävälle. Samalla reissulla ihasteltiin niin leijonia, norsuja kuin pingviinejä kuin valaitakin. Me vietettiin yksi yö Johannesburgissa ja ajeltiin pimeälläkin, vaikka sitä kehoitettiin välttämään. Ei mikään suosikkikaupunki, mutta sielläkin on hyviä ja huonoja alueita. 🙂 Kapin niemimaa on sitten ihan kuin toiselta mantereelta ja siellä on tosi paljon turvallisempi fiilis.

    • Meilläkin on jo samantien ikävä Etelä-Afrikkaa ja tekee mieli palata takaisin joku päivä. Niin paljon jäi näkemättä! Totta varmasti tuo mitä Johannesburgista sanoit. Etelä-Afrikassa saa kyllä niin monipuolisen loman aikaiseksi! Taisinkin lukea ennen reissuun lähtöä sinun postauksia kyseisestä maasta 🙂 – Fia

    • En tiedä voiko useamman päivän vaelluksia tehdä omatoimisesti… Teltassakaan nukkumisesta ei valitettavasti oo kokemusta. Omatoimisilla vaelluksilla tarkoitin lähinnä sitä, että siellä saa kävellä vaikka mitä reittejä ilman opasta. Muualla Afrikassa matkaillessa nimittäin kaikille (yhtään tunnetuille) vaellusreiteille pitää maksaa oma opas mukaan. Etelä-Afrikassa oli toinen meininki onneksi 🙂 vähän hämäävä siis ehkä tuo omatoimisia vaelluksia, vertasin siis automaattisesti muuhun Afrikkaan, koska olimme juuri siellä yli 2 kk ennen tätä viettäneet 😀 -Fia

  2. Hei! Kiitos kattavista postauksista, olemme suunnitelleet Etelä-Afrikan matkaa tämän vuoden joulukuulle. Olisiko mahdollista saada vielä tarkempia tietoja autonvuokrauksesta? Minkälainen auto teillä oli, paljonko maksoi ja minkälaiset vakuutukset otitte autoon? Olemme roadtrippailleet USA:ssa ja sillä kokemuksella uskaltaisi varmasti ajella myös Etelä-Afrikassa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *