Laosissa Vientianessa ollaan – Miten kävi Kaakkois-Aasia-ennakkoluuloilleni?

Joulukuu 2016

Miten Laos päätyi matkasuunnitelmaamme? Itseäni kyseinen maa ei edes kovin paljoa kiehtonut, mutta Teemu oli täällä 7 vuotta sitten ollut ja halusi ehdottomasti palata uudestaan. Ei minullakaan mitään sitä vastaan ollut, matkailussahan parasta on omien ennakkoluulojen murtaminen, joten halusin antaa Laosille mahdollisuuden. Omasta mielestäni toisen kanssa matkustaessa on vaan hyvä juttu se, että tulee mentyä myös sellaisiin paikkoihin, joita ei itse valitsisi.

img_20161130_153717 img_20161202_125737

Itsellänihän on ollut hieman sellasia miten sen nyt sanois hmm Kaakkois-Aasia-ennakkoluuloja siinä mielessä, että Kaakkois-Aasia-sanasta tulee heti mieleen jäätävät määrät backpackereita joka paikassa. Noh onhan se toki tottakin, että esim Afrikassa monissa paikoissa saa matkustaa hyvinkin rauhassa, eikä paikkoja valitessa tarvitse paljoa miettiä että mitkä on ”pilalla”. Kaakkois-Aasia vaan on yksinkertaisesti aika paljon tunnetumpi reppureissaajien kesken ja tajusin hetken aikaa täällä matkaillessa, että jos haluaa olla oikeasti rauhassa pitäisi suunnata vaan suoraan ja ennakkoluulottomasti pieniin paikkoihin, vaikka tietyille mukavuuksille saakin tuossa kohtaa sanoa heipat. Me matkustimme lopulta Laosissa aika peruspaikoissa ja näin jälkeenpäin ajateltuna olisin ehkä tehnyt hieman toisin. No kaikesta huolimatta meillä oli oikein hyvä reissu Laosissa.

img_20161203_140443 img_20161204_085616

Laosiin tykästymisessä oli havaittavissa ehkä pientä alkukankeutta, mutta pikkuhiljaa, päivä päivältä opin pitämään siitä. Opin katsomaan kaiken turismin taakse ja suorastaan rakastuin Lao-kulttuuriin ja sen ihmisiin. Tästä aiheesta varmasti lisää myöhemmin. Tämähän on vasta ensimmäinen Laos-postaus ja meinaan taas avata asiaa liian monelta kantilta heti alkuun.

dsc_0002-2 dsc_0036 dsc_0044-2

Noniin sitten asiaan eli Vientianeen. Kuala Lumpurin todella painostavien kelien jälkeen Laos ja Vientiane yllätti positiivisesti keleillään. Aurinko paistoi ja lämmin (jopa kuuma) oli, mutta ilma ei ollut niin kosteaa ja painostavaa. Vientiane pääkaupunkina miellytti meitä hyvinkin paljon. Mikään kovin erikoinen kaupunki se ei ole, mutta me saimme helposti kulutettua täällä 4 kokonaista päivää. Täytyy myöntää, että kyllähän sitä nautti hintatason laskusta aika paljon tuon Afrikan ja etenkin Etelä-Afrikan jälkeen. Vaikkakin Vientianehan on vielä muuhun Laosiin verrattuna toki kalliimpi, mutta meille se tuntui tässä kohtaa hyvin edulliselta paikalta.

dsc_0073-2 dsc_0067-3

Kulutimme päivämme lähinnä kävelemällä pitkin Vientianen pieniä katuja ja nauttimalla ah niin hyvästä ruuasta. Olihan ruoka yksi iso syy, miksi odotin Aasiaan tulemista. Tämä pääkaupunki on helppo ottaa haltuun kävellen muutamassa päivässä. Itse viihdyn paremmin paikoissa, joista saan lyhyessä ajassa jonkunlaisen mielikuvan ja tietää missä on mitäkin, Vientiane oli tällainen paikka. Kävimme yhtenä päivänä tsekkaamassa Vientianen riemukaaren (varmaan aika must see-juttu täällä) ja se riitti meille ”temppeliksi” tältä erää, vaikkei se temppeli olekaan. Oikeita temppeleitä on Vientianessa vaikka millä mitalla ja osaan pääsee ihan ilmaiseksi, mutta me tyydyimme ihastelemaan niitä ulkopuolelta, koska suoraan sanottuna emme oikein osaa kiinnostua niistä muuten.

dsc_0062 dsc_0027-2 dsc_0020

Mieleenpainuvin ja meidän mielestä ihan must-juttu Vientianessa on Cope-center. Tämä auttoi minua henkilökohtaisesti ymmärtämään Laosin historiaa ja kiinnostumaan siitä. Sisäänpääsy Cope centeriin on ilmainen, joten pihistelijäkään ei voi käyttää rahaa tekosyynä olla vierailematta täällä. Tässä vähän taustatietoa Teemun kirjoittamana: Jenkit pudotti Laosiin vuosien 1964-1973 välillä yli 2 miljoonaa tonnia pommeja. Enimmäkeen rypälepommeja. Se on enemmän kuin koko toisen maailmansodan aikana pudotettiin yhteensä. B-52 pommikoneellinen rypälepommeja 8 minuutin välein, 24 tuntia vuorokaudessa, yhdeksän vuoden ajan. Jopa 30% pommeista jäi räjähtämättä ja noin 300 ihmistä kuolee ja vammautuu edelleen vuosittain.

dsc_0034-2

Voiko tuollaista edes ymmärtää? Voi jotenkin, ehkä, ei, jos voi niin vaikeasti. Mutta vierailu Cope Centerissä auttaa ainakin vähän ymmärtämään sitä, minkälainen vaikutus asialla on Laosiin tänäkin päivänä. Cope tekee hienoa ja tärkeää, mutta myös vaarallista työtä haravoimalla Laosia metrimetriltä ja siivoamalla näin sitä pommeista. Lisäksi Cope auttaa pommien uhriksi joutuneita tekemällä heille proteeseja ja antamalla heille fysioterapiaa ilmaiseksi. Cope Center pyörittää koskettavia dokumenttielokuvia, joita suosittelen ehdottomasti katsomaan vähintäänkin yhden(lyhyeköjä ovat). Herkistyin ja vaikutuin Cope Centeristä niin, että ostin lahjoituksena yhdelle uhreista uuden jalan.

dsc_0025-2 dsc_0029-2dsc_0022-2img_20161203_145723

Cope Centerillä oli iso merkitys minulle siksi, että ennakkoluuloni alkoivat murtua. Olimme ja olin valmis jatkamaan Laosiin tutustumista lisää.

– Fia –

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *