Parhaat palat Luang Prabangista – Osa II

Joulukuu 2016

Mikä oli sitten se toinen mieleenpainuvin ja edullinen tekeminen Luang Prabangissa, josta viime postauksessa puhuin? No laosilainen sauna, kyllä kuulit oikein sauna, me päästiin saunaan! Viime saunomiskerrasta oli kyllä tässä vaiheessa reissua päässyt hurahtamaan tovi, edellinen kerta oli Suomessa elokusssa. Luang Prabangissa Punainen risti pitää yllä saunaa ja siellä on tarjolla myös hierontaa. Suuntasimme sinne jo päivällä, mutta kuulimme tuolloin, että sauna aukeaa vasta klo 16, joten siirsimme saunasuunnitelmiamme saman päivän iltaan. Oletimme jotenkin, että sauna täällä Luang Prabangissa olisi jotenkin turisteille suunnattu, mutta ei, päinvastoin, meidän lisäksi siellä oli vain kolme muuta reissaajaa ja kaikki loput oli laosilaisia.

Laosisaisessa Saunassa oli jotain samaa kuin suomalaisessa saunakulttuurissa. Toki paljon eroavaisuuksiakin löyty, sauna oli aromaattinen höyrysauna, se oli kooltaan hyvin pieni ja lauteet menivät matalalla ja vain yhdessä tasossa, tauoilla nautittiin kylmän saunajuoman sijaan kuumaa yrttiteetä. Pääsymaksu saunaan oli noin 2e/hlö ja pääsymaksun maksaessa naisille jaettiin ylle huivit ja miehet saivat sortsit. Suomalaiseen tyyliin ei siis saunottu ihan aatamin asussa.

Mutta niin siitä suomalaisesta tunnelmasta: Alkuun oli laosilaisessakin saunassa hiljaista, oltiin ihan hissukseen, oikeastaan nautin suunnattomasti tästä hiljaisuudesta. Muutaman saunakerran saunoin tässä hiljaisuudessa, välissä olin käynyt sateisessa kelissä viilentymässä ja juomassa yrttiteetä.

Sitten porukka alkoi jotenkin lämpenemään ja yhtäkkiä saunassa sekä miesten, että naisten puolella kävi hirveä pulputus. Ja siinä missä saunaan mahtui ensin noin 6 ihmistä, niin lopulta istuin siellä 11 laosilaisen höpöttävän naisen kanssa. Olisimpa ymmärtänyt, mitä he puhuivat. Vaikka totta puhuen nautin ehkä enemmän siitä hiljaisuudessa saunomisesta, niin oli tämä laosilaisten naisten tasaisen rupattelun keskellä saunominenkin kokemus. Teemun mukaan miestenkin saunassa tapahtui samanlainen ilmiö, mutta miehiä saunaan ei ilmeisesti mahtunut ihan yhtätoista, vaan ehkä se 8 henkilöä.

Sitten aktiviteettiin, josta saa pulittaa hieman enemmän, mutta suht edullisesta jutusta on edelleen kyse. Luang Prabangissa varmaan yksi yleisimmistä turisti-aktiviteeteista on erilaiset vesiputousreissut. Näitä reissuja tehdään ilmeisesti ainakin kaksille eri putouksille, Tad Sae-putouksille, joilla me olimme ja lisäksi Kuang Si-putouksille. Useat guest houset tarjoavat kuljetuksia näille vesiputouksille tai vaihtoehtoisesti voit vain kysyä tien varsille olevilta tuktuk-kuskeilta hintaa sinne ja takaisin.

Yleensä tuktuk-kuskit houkuttelevat samaan kyytiin useita reissaajia, jolloin kyydin hintakin laskee. Kyyti ei ole kuitenkaan ainut asia mitä joutuu maksamaan, vaan perillä maksetaan myös venematka ja pääsymaksu putouksille. Tämä on aika tavanomaista Laosissa, että kaikkialla minne menetkään peritään maksu, toki yleensä puhutaan noin 1-2 euron maksuista, joten ei isoista summista ole kyse. Kyydistä maksoimme vajaa 3e/hlö.

Vaikkakin putoukset ovat täynnä turisteja, niin ovat ne silti kauniit ja käymisen arvoiset. Tällä meidän vierailemalla putouksella oli useita vesialtaita, missä pystyi uimaan, vaikkakin vesi on aika viileää. Lisäksi putousten lähistöllä menee pieniä kävelyreittejäkin, joille voi lähteä seikkailemaan. Emme taaskaan olleet ihan hirveästi ottaneet selvää minne putouksille olemme menossa (tosin emme tiedä onko tässä suhteessa eri putouksilla hirveästi eroa), mutta ikävää oli se, että näillä putouksilla näytettiin järjestettävän aika paljon norsulla ratsastusta ym… Vaikka ei tietenkään itse näihin aktiviteetteihin lähde mukaan, niin silti tulee aina sellanen ikävä fiilis, että tuleeko rahoitettua kyseistä toimintaa silti maksamalla pääsymaksun vesiputouksille…

Meidän ollessa Luang Prabangissa kelit olivat aika pilviset ja sateiset, se tosin meitä ei tässä kohtaa yhtään haitannut. On vaan hyvä, että iho pääsee välillä huilaamaan auringolta. Toki odottelimme viimeiseen asti edes sitä yhtä aurinkoista iltapäivää, että pääsisimme toteuttamaan hieman lämpimimmissä keleissä juuri tuon vesiputousreissun. Muuten päivät kului tässä viihtyisässä kaupungissa kävellen ja kahvilla istuen. Kahvikin maistui nyt taas vilpoisemmilla keleillä paremmin ja siitähän piti nauttia.

Odotimme joka ilta Luang Prabangin iltamarkkinoita, joilla söimme kolmena iltana saman todella todella hyväksi todetun ruokakombon. Ensin haimme kevätrullia, joko tuoreita tai uppopaistettuja ja nautimme sen annoksen puoliksi katukivetyksellä istuskellen ja iltamarkkinoiden menoa seuraten. Sitten istahdimme ehkä koko Laosin parhaaseen katunuudelipaikkaan, jossa noin eurolla saa niin hyvää tulista nuudelikeittoa, että oikeasti muistelemme ja haaveilemme siitä näin pari kuukautta myöhemmin vieläkin. Jos vielä jäi pikkunälkä niin kevätrullien ja nuudelikeiton jälkeen saattoi suunnata hakemaan vielä nutella-banaani-crepen tai jonkun hyvän smoothien, esim mangon makuisena tai fian lemppariyhdistelmän sitruuna+minttu. Laosilainen ruoka ah, tiesimme jo viimeisenä iltana laosissa, että sitä tulee iso ikävä.

– Fia –

Yksi vastaus artikkeliin ”Parhaat palat Luang Prabangista – Osa II

  1. Luang Prapang oli kyllä itsellekin oikein mainio kohde! Tykkäsin noista iltamarketeista paljon – etenkin sen pikkuisen ruokakujan takia, siellä oli vaikka mitä herkkuja!

    Oi olisimpa tajunnu tuon saunan meidän matkan aikana, muistaakseni tosin taisisitte just meidän jälkeen tullu Luang Prapangiin jos en aivan väärin muista, niin en olisi voinutkaan saada ees ideaa vielä teiltä. :c Mistä saitte idean tähän saunomiseen / kuulitte siitä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *