Kaikki Laosista

Joulukuu 2016

Laos, tuo yksi Kaakkois-Aasian melko matkustettu maa Thaimaan kupeessa. Laos oli pitkään Thaimaata rennompi, rauhallisempi, edullisempi, tyhjempi maa matkustaa. Nykyään ei voi kaikilta osin ihan sitä sanoa. Edelleen Laos on hyvinkin rento, laosilaiset hyvin ystävällisiä, hintataso edullinen (joskin ilmeisesti jonkun verran noussut), mutta kovin rauhassa siellä ei saa välttämättä matkustaa. Laos on nimittäin täynnä reppureissaajia ja sen lisäksi sen ovat vallanneet myös aasialaiset turistiryhmät.

Vientiane

Tietysti kyseessä on jälleen hyvin iso maa ja tunkemalla itsensä mahdollisimman keskelle ei mitään, löytää itsensä varmemmin rauhallisesta paikasta. Mutta Laosissa on mielestämme vaikeampi löytää paikkoja, jossa olisit oikeasti ainut turisti tai jossa turisteja olisi hyvin vähän. Täytyy nyt ottaa huomioon, että menimme Laosiin heti Afrikan matkailumme jälkeen, jossa olimme tottuneet matkustamaan hyvinkin rauhassa. Ja kuten jo aiemmin mainitsimme, kävimme lopulta Laosissa aika tavanomaisissa kohteissa ja mikäli aikaa olisi ollut enemmän, olisimme halunneet lähteä seikkailemaan Laosia ympäri laajemminkin. Visiitit näissä tavanomaisemmissakin kohteissa toki kannattaa, mutta oppiakseen Laosista enemmän pitäisi etsiä niitä pienempiä tuntemattomampia paikkoja.

Na-kylässä

Miksi Laosiin tullaan? Miksi me tulimme Laosiin? Uskomme, että suurin osa päätyy Laosiin Kaakkois-Aasian reppureissullaan. Thaimaa, Laos, Kambodza, Vietnam, ehkä Malesia ja nykyään myös Burma, kuulostaa varmaan aika tutuilta komboilta. Edullisia ja helpohkoja maita matkustaa ja lähes kaiken matkustamisen voi tehdä maitse jolloin lentojen ostamiselta välttyy. Me tulimme Laosiin, koska Teemu halusi palata sinne 7 vuoden jälkeen. Laosissa meitä kiinnosti sen luonto, vuoret, riisipellot, joet sekä tietysti hyvä ja halpa ruoka. Meitä houkutti myös paljon puhuttu laosin rentoakin rennompi elämänmeno ja sitähän se pääosin olikin.

Luang Prabang

Missä kävimme ja mitä koimme?

Vientiane – Tässä Laosin rauhallisessa pääkaupungissa vietimme 5 kokonaista päivää. Vierailimme riemukaarella sekä Cope-centerissä.

Vang Vieng – Vietimme kavereidemme Kaisan ja Jaron kanssa viikon tässä tunnetussa reppureissaajien kaupungissa. Tutkimme luolia, uimme joessa, kävimme blue lagoonilla, kiipesimme näköalapaikalle ja vietimme päivän tietysti tubeillen.

Na-kylä ja Nola guest house. Vietimme kolme päivää tässä ihanassa pienessä kylässä, tunsimme kuinka aika pysähtyi ja elimme lähellä laosilaista maalaiskulttuuria. Täällä kävimme läheisellä joella uimassa ja pääsimme keräämään kahvipapuja omin pienin kätösin.

Luang Prabang – Tässä Unescon maailman perintökohteeksikin nimetyssä kaupungissa vietimme 4 päivää. Kävimme juttelemassa paikallisten nuorten kanssa, saunoimme laosilaisessa saunassa ja teimme retken vesiputouksille. Tämän lisäksi Luang Prabangissa nautimme hyvästä kahvista ja etenkin iltamarkkinoiden ruokatarjonnasta.

Vang Vieng

Ilmasto

Olimme Laosissa joulukuussa 3 viikkoa ja koko tämän ajan kelit olivat todella lämpimät. Ilmankosteus yllätti itseasiassa positiivisesti, se ei ollut niin paha! Yötkään eivät olleet liian kuumia. Lämpötila laski yöksi niin ettei mitään tuuletinta tai ilmastointia tarvinnut. Meidän koko kolmeviikkoisen ajan kaikki päivät olivat aurinkoisia, lukuunottamatta viimeisiä päiviä Luang Prabangissa. Laosissa voi kuitenkin oikeasti tulla myös kylmä, etenkin jos viettää aikaa vuoristoisissa kohteissa.

Vang Vieng

Hintatasosta, majoituksista, ruuista

Laosissa on edullista matkustaa, niinkuin monissa muissakin Kaakkois-Aasian maissa. Meillä meni rahaa kolmessa viikossa Laosissa alle 800 euroa yhteensä, kun sama summa kolmen viikon osalta on ollut monissa maissa reilusti yli 1000 euroa, joissain lähennellyt 3000 euroa. Eli voi jo nyt sanoa, että Laos on ehdottomasti kaikista vierailemistamme maista halvin. Ja uskomme, että vieläkin enemmän sniiduilemalla tuotakin budjettia alemmaskin pääsee suht helposti.

Laosissa kaksi ihmistä pärjää helposti yhteensä 30-35e päiväbudjetilla. Jo 20e/hlö päiväbudjetti voi olla Laosissa paljon. Keskimäärin Laosissa maksoimme double-huoneesta reilu 10e yöltä. Halvin majoituksemme oli 7e/yö. Osassa oli omat kylppärit, osaan kuului aamupala, toisiin taas ei, mutta nämä seikat eivät välttämättä edes vaikuttaneet huoneen hintaan niin paljoa. Vientianessa eli Laosin pääkaupungissa yöpyminen taisi olla muihin paikkoihin verrattuna kalleinta. Laosissa emme vaivautuneet nukkumaan dormeissa, koska meidän mielestä oman huoneen saa suhteessa niin edullisesti ja noh, dormit Laosissa vaikuttivat usein aika epämiellyttäviltä, vaikka kaikki eivät tietystikään sitä ole.

Ruokakin on Laosissa edullista ja niin hyvää. Parilla eurolla syö helposti. Iltamarkkinoilta hyvää nuudelikeittoa voi saada vieläkin edullisempaan hintaan ja taas ravintolassa ruuasta saa maksaa hieman enemmän. Tosin ravintolassakin kaksi henkeä söi helposti yhteensä 6-7 eurolla, ja näissä hintaluokissa olivat siis meidän kalleimmat ruokalaskut. Laosissa syödään joiltakin osin hyvin samanlaista ruokaa kuin thaimaassa, nuudelia ja riisiä siis. Mutta Laosistakin löytyy omat herkkunsa kuten Laap sekä sticky rice. Laosissa kasvisruokailijakin löytää todella helposti ruokaa, tofua ainakin on tarjolla lähes kaikkialla ihan kyllästymiseen asti.

Luang Prabang

Mitä vielä?

Meiltä jäi tutkimatta kokonaan Laosin eteläinen osuus, Pakse, Don det ym. Hieman olisi kiinnostanut Laosissa myös monen yön retket sademetsään, joissa nukutaan yläälle puihin rakennetuissa mökeissä. Suht kallista hupiahan sellanen olis ollut, mutta oltais siitä oltu kuitenkin valmiita maksamaan, jos tällaisia aktiviteetteja olis ollut tarjolla vähän lähempänä meidän reittiä.

Laos on ihana, helposti rakastettava, ihmiset ovat ystävällisiä, he jäävät sydämiin. Ja voi se ruoka, se on vaan niin hyvää! Saimme Laosilta kuitenkin kolmessa viikossa juuri sen, mitä tulimme hakemaan, emmekä usko Laosiin ihan heti palaavamme uudestaan. Meidän mielenkiinnonkohteet tällä hetkellä löytyvät nimittäin pääosin vähän muualta päin maailmaa.

-Fia ja Teemu-

2 vastausta artikkeliin ”Kaikki Laosista

  1. Huippu reissublogi teillä! Täällä toinen pariskunta joka reissailee Aasiassa. Nyt tekee mieli lähteä Laosiin 🙂 todennäköisesti ollaankin menossa sinne Thaimaan jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *