Kaikki Filippiineistä

Filippiinit on yksi niistä paratiisissaarivaltioista, joihin me halusimme päästä. Tällä hetkellä Filippiineistä monelle tulee mieleen Palawan ja El Nido, mutta Filippiinit on paljon paljon muutakin ja suosittelemme tänne tullessa ehdottomasti suuntaamaan muihinkin paikkoihin. Filippiineillä toistaan kauniimpia saaria nimittäin riittää. Filippiinit ovat sopiva kohde myös sellaisenaan ja tänne pääsee suht helposti Suomesta. Näin kauas ei tietenkään kannata välttämättä ihan viikoksi tulla, vaan suosittelemme vähintään 2-3 viikkoa, jotta paikkoja ehtii nähdä ja kokea. Lennot ovat joka tapauksessa Filippiineille melko pitkät ja täälläkin päässä paikasta toiseen siirtymiseen menee jonkin verran aikaa.

Filipiineille tullaan pääosin kauniiden rantojen, turkoosin meren sekä sukeltamisen ja snorklaamisen vuoksi. Tämä maa tarjoaa rantojen lisäksi kuitenkin myös suht hyviä trekkausmaastoja, mikäli sellaisesta on kiinnostunut. Pelkkää löhölomaakaan siis Filippiinien matkasta ei tarvitse tehdä, tekemistä kyllä riittää! Joskin pelkkä löhölomakin on toisaalta ihan jees. Meille Filippiinit oli saarihyppelyitä ja sukelluksia lukuunottamatta juurikin sitä.

Tämä koontipostaus eroaa muiden maiden koontipostauksista sen verran, että emme voi varsinaisesti sanoa budjettimatkailleemme Filippiineillä. Meidän Filippiinien pätkästä teki hyvin erilaisen se, että vietimme lähes 2 viikkoa Teemun äidin ja veljen kanssa. Ja loput 2 viikkoa olimme päättäneet ottaa rennoasti Alcoylla, mikä sekään ei ihan varsinaisesti mikään reppureissaajan kohde ole. Mutta joitain reppureissuvinkkejä ehkä tästäkin postauksesta saa.

Filippiineiltähän meillä jäi mieleen aivan upeat rannat, turkoosit vedet, saarihyppelypäivät, ihan 5/5 sukeltaminen (kilpikonnat) sekä päällimmäisenä filippiiniläiset ihmiset, jotka olivat aivan älyttömän ystävällistä, rentoa ja huumorintajuista porukkaa.

Missä kävimme ja mitä koimme?

Manila – Täällä saimme seuraamme Teemun äidin ja veljen, joiden kanssa vietettiin pari yötä Manilan sekavaa elämää tutkaillen.

Busuanga – Vietimme joulun aikaan 4 yötä ihanassa Al Faro-hotellissa ja kävimme kahtena päivänä saarihyppelemässä. Yhden yön vietimme Coron Townissa, koska lautta oli taifuuniuhan vuoksi peruttu ja siirretty seuraavalle päivälle.

El Nido – Vietimme 3 yötä El Nidossa, kävimme kaoottisella (mutta kauniilla) saarihyppelyreissulla ja nautimme El Nidon rannoista.

Puerto Princesa – Tässä Palawanin pääkaupungissa vietimme uudenvuoden aattoa, nukuimme yön yli, sanoimme matkaseuralaisillemme moikat ja jatkoimme kohti Cebua.

Alcoy – Vietimme kaksi viikkoa sukeltaen Nikon ja Teijan opastuksella Dive Point Alcoyssa. Yövyimme Dive Pointin lisäksi läheisessä airbnb-majoituksessa. Vietimme Aloyssa aika tavallista arkea, tutustuimme läheiseen Dalagueten kylään ja hemmottelimme itseämme sukelluspäivillä.

Manila – Tämän kaiken jälkeen palasimme Manilaan, jossa nukuimme yhden yön ja jatkoimme taas maailmanympärysmatkaamme eteenpäin kohti Uutta-Seelantia.

Ilmasto

Vietimme Filippiineillä yhteensä 4 viikkoa Joulu-Tammikuussa. Koko tuon ajan oli vähintäänkin lämmintä, pääosin kuumaa, joskus hyvin kuumaa. Tähän aikaan vuodesta Filippiinien läheisyydessä saattaa kuitenkin pyöriä taifuuneja. Meidänkin kohdalla niin kävi, että taifuunivaroitus annettiin Busuangan ja Palawanin saaren tienoille. Se näkyi siellä kuitenkin vain kevyenä tuulena, pilvisyytenä ja muutamana sadekuurona, se siitä. Alcoyssakin saimme vielä ensimmäiset päivät nauttia täydestä auringonpaisteesta, mutta sitten koitti viikon pilvisempi jakso. Missään vaiheessa keleistä ei kyllä voinut varsinaisesti valittaa, lämmintä oli koko ajan.

Hintatasosta, majoituksista, ruuista

Filippiinit eroaa useista muista Kaakkois-Aasian maista sillä, että siellä on aavistuksen kalliimpaa. Monet sniiduilijat saattavat siis yllättyä Filippiinien ”kalliista” hintatasosta. Mutta palataanpas nyt taas maan pinnalle sieltä 15-20e/pvä budjetista, sillä ei nimittäin ihan oikeasti suurimmassa osassa maita pärjää (ei myöskään monissa meidän maailmanympärysmatkan maissa). Ja jos Filippiineistä käyttää sanaa kallis, niin kannattaa ehkä palata ajatuksissa sinne Suomen hintoihin ja miettiä sitten uudestaan.

Se on totta, että majoituksista saa pulittaa hieman enemmän kuin muualla Kaakkois-Aasiassa, huonetta ei nimittäin välttämättä saa 10 eurolla(ehkä jostain voi saada). Törmättiin 20e/yö maksaviin majoituksiin, jotka oli tasoltaan huonompia kuin Laosissa ne 7e/yö majoitukset, joten hieman eri hintaluokissa pyöritään. Alcoyssa saimme hotellihuoneen 40e/yö, joka on tietysti aika halpa, mutta useimmille reppureissaajille kallis majoitus. Perus siistin ja tasokkaan Airbnb-majoituksen saimme 15e/yö ja airbnb:tä näytti Filippiineilläkin useissa pienissäkin paikoissa olevan tarjolla, joten nekin vaihtoehdot kannattaa tsekata. Coron Town ja El Nido taas olivat täynnä backpacker-paikkoja(meillä ei niistä kokemusta), joten uskon että kovan kilpailun vuoksi sieltä ja muista perinteisistä kohteista löytää aika edullistakin majoitusta.

Ruoka ja Filippiinit eivät usein esiinny samassa lauseessa positiivisessa mielessä. Olimme kuulleet Filippiinien ruuasta paljon huonoa eikä meillä ollut sen suhteen minkäänlaisia odotuksia sinne mennessä. Filippiinien ruuasta puhuttaessa sitä verrataan usein muhin Kaakkois-Aasian ruokakulttuureihin ja tottahan se on, suhteelisen valjua Filippiinieni ruoka on esim Thaimaan ja Laosin taivaallisen mausteiseen ruokaan verrattuna. Filippiineillä käytetään suolaa, pippuria ja calamanseja (Filippiinien lime) ja se siinä.

Mitään huiman upeita makuelämyksiä Filippiineillä ei välttämättä tule vastaan, mutta me kyllä yllätyimme ruuan suhteen positiivisesti. El Nidon ja Coron Townin tyylisissä paikoissa uusia tyylikkäitä hyviä ruokapaikkoja riittä ja paljon, niillä ei toki ole välttämättä filippiiniläisen ruuan kanssa mitään tekemistä. Kasvisruokailijakin pärjää noissa paikoissa ihan jees. Sitten taas mentiin oikeasti maalle, paikkaan jossa ei ole paljoa muita kun paikallisia. Eli Alcoyhin ja Dalagueteen. Siellä pääsimme vihdoin kosketuksiin oikeasti Filippiiniläisen ruuan kanssa, siellä kävi taas sitten ilmi se, että Filippiineillä voi olla tosi vaikeaa reissata kasvissyöjänä (vegaanista puhumattakaan).  Lihaa löytyy joka ikisestä ruuasta.

Löysimme Dalaguetesta muutaman halvan ja oikeasti filippiiniläisen ravintolan ja söimme monia hyviä ruoka-annoksia. Dive Point Alcoyn kokki valmisti aivan älyttömän hyvää ruokaa ja siellä onneksi huomioidaan myös kasvisruokatoiveet. Filippiiniläiset osaa ainakin monessa paikassa tehdä hyvää nuudelia ja sitä tulikin vedettyä monena päivänä.

Liikkuminen paikasta toiseen

Saarivaltiossa liikkuminen on aina hieman monimutkaisempaa ja siihen saattaa myös kulua enemmän aikaa. Manilasta suurin osa taitaa lentää eteenpäin haluamaansa kohteeseen eikä sisäiset lennot onneksi kovin kalliita olekaan. Myöhässä ne tosin ovat aika usein, meidänkin kohdalla sisäisistä lennoista kaikki oli myöhässä paitsi yksi lento. Saarilta toisille voi kulkea myös lautoilta, me esim menimme lautalla Busuangan saarelta Palawanille. Mikäi alueelle on annettu Taifuunivaroitus(1 tason varoitus riittää), kaikki lautat ja lennot ovat suurella todennäköisyydellä peruttu. Siihenkin siis kannattaa jotenkin henkisellä tasolla varautua.

Saarien sisällä liikkuminen tapahtuu pitkillä matkoilla busseilla, joko isoilla tai pienillä. Ja lyhyet matkat taitetaan usein Tricyclen eli Triken kyydissä. Trike-kyydistä ei pitäisi joutua maksamaan paljoa, hinnoista voi tinkiä hyvässä hengessä. El Nidossa taidettiin Trike-kyydeistä aina pyytää melko isoa hintaa pienistäkin välimatkoista, mutta esim Alcoy-Dalaguete 10km välin kuljimme 20 snt/hlö hintaan.

Mitä vielä?

Olimme Filippiineillä 4 viikkoa ja voisi kuvitella, että tuossa ajassa saa jo maata kuin maata käytyä aika hyvin läpi. Filippiinien kohdalla kuitenkin jäi sellainen olo, että vaikka mitä oltais haluttu vielä nähdä. Haluttais ehdottomasti vielä joskus takaisin Busuangalle, koska meillä jäi siellä sukeltaminen välistä kokonaan. Siellä on upean kirkkaat vedet, aalloista ei usein tietoakaan ja lähistöllä on aivan tajuttomasti hylkyjä. Jäi kyllä vähän hampaan koloon meillä molemmilla se, ettei siellä ehditty sukeltaa. Palawanin saartakin olis ollut kiva tutkailla muutenkin kun turistoituneen El Nidon osalta. Manilasta taas pohjoiseen päin löytyvät ainakin upeat riisiterassit ja uskon että sinne ei välttämättä kaikki reppureissaajat eksy. Bohol taitaa olla myös aika täynnä turisteja, mutta silti silläkin saarella olis paljon nähtävää. Filippiinit jäi meille sellaiseksi kohteeksi, mihin haluttais joskus palata(paljolti sukeltamisen takia), jos mahis tulee, mutta ihan hirvee hinku takas ei ole ainakaan tässä hetkessä.

– Fia ja Teemu –

6 vastausta artikkeliin ”Kaikki Filippiineistä

 1. Kas, ollaan menty aika samoja reittejä lähes samoihin aikoihin! 🙂 Itse olin noilla nurkilla tammikuun alkupuolelta tammikuun loppuun.

  Jäi kyllä samanlainen tunne, että vajaa kuukausi Filippiineillä on pelkkä pintaraapaisu. Jos paluulippua ei olisi vaadittu hankkimaan etukäteen, olisin varmaan jämähtänyt Filippiineille pidemmäksikin aikaa.

  • Filippiinit on kyllä upea maa ja nähtävää siellä riittää. Meillä oli aikaa 4 viikkoa, jonka olisi tietysti voinut jakaa useampaankin eri paikkaan. Meidän matkantekoa Filippiineillä muutti tietysti hieman se, ettei matkustettu kahdestaan ja sitten myös se, että oltiin tehty ihan päätös huilata yhdessä paikassa tuo pari viikkoa, vaikka sen sijaan oltaisiin parissakin viikossa 2-3 paikkaa nähdä.

   Filippiinit jäi kyllä ehdottomasti meillekin sellaiseksi, että joku päivä voisi palata takaisin tekemään uusia aluevaltauksia.

 2. Hei, kiitos kiinnostavasta tekstistä! Olin itsekin 2016 reilun kuukauden Filippiineillä, Manila – Banaue ja Batad (riisiterassit) – Puerto Princesa ja Palawanin alue – Tagbilaran. Tuttuja maisemia ja tuttuja juttuja! Tuli ihan Filippiini-ikävä!

  Pari seikkaa voisin lisätä. Totta, että Filippiineillä on K-Aasiaan tottuneelle suhteellisen kallis hintataso, mutta kyllä siellä turistialueilla Palawanilla ym tosi halpoihin majoituksiin pääsee. Eli budjettimatkailukin onnistunee.

  Ruoasta sen verran, että se perinteinen filippiiniruoka on juuri tuota mitä mainitsitte ja sisältää juuri sitä punaista lihaa. Mutta missä tahansa rannikkokaupungissa onkaan, saa todella hyvää, halpaa ja TUORETTA kalaa ravintoloissa, grillattuna ja kevyesti suolalla tai pippurilla maustettuna limesiivu kyljessä. Nämä paikat on ollu tosi edullisia ja suosittuja, eikä niistä ole koskaan mitään mahatauteja koitunut (toisin kun vaikka esim jostain Kambodzan ns hienommista ravintoloista). Ainiin, ja ihme kyllä, maailman parasta pestopastaa olen saanut yllättäen Manilassa! 😀

  Hieman olisi myös kiinnostanut kokemukset Manilasta, itselläni kun tietoa kaupungista pelkästään välietappina ja yhden päivän nopea kiertely. Kiinnostaisi, ovatko Manilan levottomuudet ja Duterten politiikka näkyneet mitenkään teille, jos kuitenkin jonkin aikaa Manilassa pysyitte. Voihan tosin olla ettei tämmöinen turisteille näyttäydy.

  Olen seurannu mielenkiinnolla teidän reissua, jatkakaa samaan malliin!

  • Hyviä lisäyksiä 🙂 Allekirjoitan kaikki. Manilasta meilläkään ei oikeastaan pahemmin kokemuksia ole, vaikka molemmissa päissä yhdet pakolliset yöt siellä vietimmekin. Nuo yöt/päivät oli kuitenkin vain huilaamista ja syömistä varten, joten itse kaupunkiin ei tutustuttu. Todella vilkas kaupunkihan se on, mutta yhtäkään turvatonta tilannetta ei koettu.

 3. Filippiinit on ainakin tähän asti meidän suosikki Kaakkois-Aasiassa. Ihan totta, että 2-3 viikkoa on aika minimi mitä sinne lähtisin. Ruoka ei tosiaan oo Kaakkois-Aasian parasta, mutta ihan ok. Valkosipuli, soija-viinietikka komboahan ne siellä rakastaa. Ja ne calamansit on ihania! Tuonne Busuangalle haluaisin ehkä ensi kerralla. Manila sen sijaan ei sytytä yhtään, siellä en viipyisi ellei ole ihan pakko. Ja se Manilan lentokenttä oli ainakin meidän matkojen aikaan ihan painajainen.

  • Filippiinit kyllä eroaa kulttuuriltaankin isosti muista Kaakkois-Aasian maista, siellä tuntuu olevan enemmän “latinomeininkiä” ja tietysti maassa vallitseva kristinuskokin tekee siitä erilaisen. Samaa mieltä tuosta, että 2-3 viikkoa aikalailla minimi ja enemmänkin aikaa saa ehdottomasti kulumaan, koska uusia paikkoja riittää ja riittää. Olisi mielenkiintoista kuulla enemmän, miksi Manilan lentokenttä oli painajainen ja milloin te siellä olitte? Meillä vertailukohtana tässä oli tosiaan Afrikan aika käppäiset lentokentät, joten Manilan kenttä tuntui oikein hyvältä kentältä 😀 Niin kuin postauksessa kirjoitettiinkin, niin ei se tosin viihtyvyydeltään ole missään nimessä samaa luokkaa kuin vaikka muut Aasian isojen kaupunkien kentät. Mutta meidän kokemuksen mukaan ei epämiellyttäväkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *